ЦСКА постигна престижна победа с 3:1 срещу Рома в последен сблъсък и за двата тима от група A  на тазгодишното издание на Лига Европа. Гостите излязоха с резервите и това беше използвано по най-добрия начин от българския тим. Страхотен мач изигра звездата на "червените" Али Соу, който вкара два гола (34, 55) за успеха. Разписа се и Тиаго Родригес (5). Томазо Миланезе (22) отбеляза почетното попадение за "вълците".
 
 
Двубоят на ст. "Васил Левски" започна с едноминутно мълчание в памет на легендата Паоло Роси, който си отиде от този свят вчера. Веднага след първия съдийски сигнал футболистите на ЦСКА се втурнаха в атака и още в 5-ата минута поведоха в резултата. Центриране на Йомов отдясно бе избито, но топката стигна до Мазику на левия фланг и той върна напражението пред вратата на гостите. Италианците не успяха да се ориентират добре и Санкаре върна към Тиаго Родригес, който с плътен удар по земя прониза стража на Рома за 1:0. Голът бе първи за "червените" в Лига Европа тази есен. 

ЦСКА Рома

Агресивната игра на ЦСКА продължи и в следващите минути, като най-активен беше Йомов по десния фланг. В 11-ата минута той затрудни максимално защитата на "вълците" с отлично прострелно центриране. Четири минути по-късно Али Соу се отскубна от отбраната на гостите и само предвидливотото излизане на вратаря Боер спаси Рома от втори гол.

 
Изненадващо италианците изравниха с първата си по-сериозна атака в 22-ата минута. Центриране от десния фланг бе овладяно в наказателното поле от Борха Майорал, който пусна към Томазо Миланезе и той отбеляза първия си гол с екипа на Рома - 1:1.
 
Попадението не смути "червените" и те продължиха да търсят пробойните в защитата на съперника. Най-близо до гол бе Тиаго Родригес в 30-ата минута, след като получи пас в дълбочина от Жеферсон, напредна и когато остана очи в очи с вратаря Боер, шутира, но топката мина покрай вратата. 
 
В 34-ата минута обаче Али Соу не показа милост и отново изведе българския тим напред в резултата. Нападателят първо пресира Диавара и го принуди да сбърка, за да отиде топката в краката на Жеферсон. С чудесен пас бразилецът изведе гамбиеца сам срещу стража на Рома и той показа здрави нерви за 2:1. 

Lap.bg.
78 снимки

На почивката треньорът на Рома Пауло Фонсека пусна в игра опитният Крис Смолинг, за да укрепи защитата, която се пропука на няколко пъти през първата част. Въпреки това началото на второто полувреме отново бе за ЦСКА и още в 48-ата минута Тиаго Родригес се вряза между бранителите и центрира добре почти от аутлинията, но този път "вълците" се справиха. 

Последваха силни минути за гостите и играта се пренесе пред вратата на Бусато. Най-напред Борха Майорал бе изпуснат в центъра на отбраната в 51-ата минута, но стражът на "червените" предвидливо излезе и скъси ъгъла, което му позволи да избие в корнер. Две минути след това Жеферсон се намеси решително във вратарското поле, а в следващата атака Бусато изпревари Борха Майорал.

Българският отбор получи неочакван подърък от Федерико Фацио в 55-ата минута. Той върна нескопосано топката към своя вратар, а дебнещият Али Соу само това чакаше. Открадна топката и хладнокръвно я прати зад гърба на Боер за 3:1.

ЦСКА Рома

източник: Антон Узунов

Отлична изява имаше Бусато в 61-ата минута, когато най-активният в състава на гостите Борха Майорал преодоля двама защитници в наказателното поле, но стражът на ЦСКА се хвърли в краката му и улови топката.

Гостите направиха още две смени и изнесоха играта пред наказателното поле на ЦСКА, но "червените" показаха стабилна игра и не допуснаха сериозни опасности. В 72-ата минута Юрген Матей се намеси решително и изби топката пред Перес. 

Бруно Акрапович реши да освежи отбора в 74-ата минута с две смени. При напускането си на терена Амос Юга изрази недоволство от треньорското решение и се наложи босненецът да го успокоява.

В последните десетина минути "вълците" опитаха всичко, но не намериха верния път към вратата на Бусато. В 90-ата минута Карлес Перес получи отличен шанс да шутира от пряк свободен удар, но топката излезе в аут.

 

ЦСКА - РОМА 3:1

 

1:0 Тиаго Родригес (5)
1:1 Томазо Миланезе (22)
2:1 Али Соу (34)
3:1 Али Соу (55)
 
ЦСКА: 1. Бусато, 26. Антов, 2. Матей, 11. Занев, 30. Йомов (63 - 15. Вион), 21. Юга (74 - 28. Гълъбов), 3. Жеферсон, 18. Мазику, 20. Тиаго (81 - 7. Енрике), 13. Санкаре (63 - 10. Белтраме), 22. Соу (74 - 23. Ахмедов)
 
Треньор Бруно Акрапович
 
 
РОМА: 63. Боер, 24. Кумбула (46 - 6.Смолинг), 20. Фацио, 5. Жезус, 33. Б. Перес (82 - 65.Трипи), 62. Миланезе (63 - 14. Вилар), 42. Диавара, 67. Бамба (63 - 2. Карсдорп), 31. К. Перез, 11. Педро, 21. Майорал
 
Треньор Пауло Фонсека 

Съдия Ирфан Пелто (Босна и Херцеговина)