Новата 2019-а година вече настъпи. Готови сме на обърнем поглед напред и да посрещнем следващите 12 месеца с надежда за много родни спортни успехи. Но без да забравяме уроците от миналото – успехите и несполучливите изяви.

Затова да си припомним 12 от акцентите за българския спорт през изминалата вече 2018-а година.

Триумф

Нито една загуба през годината. Европейско злато. Световно злато. Шампионката по борба Тайбе Юсеин заслужи и престижното отличие – Спортист номер 1 на България за 2018-а година. 27-годишната националка зае и осмо място в анкетата за Спортист номер 1 на Балканите за годината.

"Ние сме живо доказателство, че мечтите се сбъдват с трудолюбие, упорство и вяра. Неуспехът не трябва да ви праши. След всеки неуспех трябва да се започне по-мъдро", сподели Тайбе Юсеин, осъществявайки още една от мечтите си.

Тайбе Юсеин е Спортист на годината!

Юсеин цитира Хенри Форд и благодари на всички

Тайбе Юсеин получи спортен Икар, ансамбълът е отбор на годината

Постоянство

Националният ансамбъл по художествена гимнастика за жени защити реномето си и освен медалите през 2018-а, спечели и приза за - Отбор на годината. Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Стефани Кирякова и Мадлен Радуканова ликува със златото във финала на пет обръча на Световното първенство в София, а взе и бронз в многобоя. Ансамбълът спечели бронз в многобоя и на Европейското и триумфира във финала на топки и въжета в Гуадалахара.

"Измина една много тежка година за нас, в която спечелихме 19 медала от европейско и световно първенство и международни турнири. Благодарим на всички, които сте с нас. Вие ни мотивирате да продължаваме да тренираме усърдно. Надявам се 2019 година да е още по-успешна както за нас, така и за всички български спортисти", заяви капитанът на ансамбъла Симона Дянкова.

Моментът, в който научиш, че си европейски шампион

Небесна оценка за ансамбъла ни на Европейското

Така чаканото злато е факт! Ансамбълът хвърли публиката в екстаз​

Разочарование

Изминалата 2018-а година определено бе в категорията "разочароваща" за първата ни ракета в мъжкия тенис Григор Димитров. След изключителната 2017-а последва сериозен спад в представянето и класирането на Гришо в световната ранглиста.

Димитров остана в Топ 20, но победите и положителните емоции по турнирите бяха по-скоро рядкост за голямата ни тенис звезда.

Българинът обаче се готви усилено за новия сезон и е готов да се бори за изгубените позиции. "Напълно готов съм. Това е едно от най-важните послания. На всяко едно занимание се опитвах да давам по 100% от себе си", категоричен бе Григор Димитров наскоро.

Разочароващата 2018 за Григор Димитров: Стъпка назад с надежда за две напред

Специалисти: Не отписвайте Григор Димитров през 2019-а!

Шансовете на Гришо за завръщане в топ 5 са 15%

Амбиция

Най-добрият български плувец Антъни Иванов даде категорична заявка за сериозно бъдеще на международната сцена. Той предизвика истински фурор с резултатите си на Световното първенство по плуване в малък басейн в Китай. За втори път в кариерата си Антъни участва на финал на 200 метра бътерфлай, а освен това подобри националните рекорди във всички дисциплини, в които взе участие.

"За мен това беше най-успешната ми година до момента. Супер доволен съм от нещата, които постигнах. Годината мина добре както за мен, така и за цялото плуване. Надявам се 2019-а да е още по-успешна", пожела си Иванов.

Антъни Иванов на финал на Световното с нов рекорд!

Иванов с нови два рекорда, щафетата счупи близо 35-годишно постижение

Антъни Иванов с 3 златни медала, нов рекорд на 200 метра

Провал

В тази категория изпъква участието на Левски в европейските клубни турнири през 2018-а. "Сините" отпаднаха още в първия квалификационен кръг на Лига Европа и то от непретенциозния Вадуц от Лихтенщайн. След безличен мач на стадион "Георги Аспарухов" и недостатъчна победа с 3:2 реванша в София, загубата в първата среща с 0:1 повлия на крайния изход от сблъсъка и Левски трябваше да преглътне една от най-горчивите хапки в историята си.

"Причината за отпадането на отбора е, че просто не играхме добре. Първият мач трябваше да играем по-добре и да не го губим, докато днес направихме всичко, както трябваше. Имахме контузени, а други очакваме да се включат, но играчите, които играха днес се стараха много и дадоха всичко от себе си. Да се срамуваме е малко преувеличено. Аз искам да се извиня, тъй като съм отговорен за всичко това и я поемам. Когато резултатите не са добри, то треньорът е отговорен за тях", сподели след отпадането тогавашния треньор на "сините" Делио Роси.

Левски пълна скръб! Отпадна с викове “оставка“

Иван Горанов: Срамно е!

Сините фенове обезумяха, искат оставката на Роси​

Увереност

Въпреки несполуката преди планирания голям двубой със световния шампион в тежка категория и контузията Кубрат Пулев отново вдигна триумфално ръце на ринга. Именитият ни професионален боксьор се завърна в отлична форма и се справи с Хюи Фюри в поредно шоу пред родна публика в "Арена Армеец".

"Надявам се тези неща да се случват и да продължават да се случват. Готов съм да изляза с Джошуа, а тогава ще излезе друг Кубрат. Имам какво да подобрявам, но още веднъж ще кажа - най-уникалната публика е българската", заяви тогава Пулев.

Величествено! Кубрат Пулев смаза Фюри и чака Джошуа!

"Мила Родино" и цялата зала "Арена Армеец" на крака

Мощно "Българи, юнаци" за Кобрата в София

Пробив

17-годишната Александра Начева грабна титлата в тройния скок на младежката Олимпиада в Буенос Айрес. През лятото Начева ликува и със световната титла в тройния скок за юноши и девойки до 20 години в Тампере, постигайки личен рекорд с 14.18 метра. Освен това лекоатлетката спечели сребро на Европейското първенство.

"Изпълнихме целите си тази година. Там, където не очаквахме да вземем злато, го взехме, а там, където очаквахме злато, останахме със сребро", коментира Начева, която вече мисли за следващото Европейско за девойки в Швеция.

Александра Начева: Леката атлетика ме избра, не аз нея

Александра Начева с приза "Изгряваща звезда"

Начева начерта целта за 2019-а

Надежда

Младата звезда на българския тенис Адриан Андреев спечели бронзов медал на финалния "Мастърс" за юноши, който събра осемте най-добри младежи през годината. На младежките Олимпийски игри в Аржентина Андреев грабна сребро на двойки и завърши четвърти на сингъл.

"Мисля, че съм станал много по-добър. Работих много упорито преди Младежката олимпиада и финалите на Мастърса. Така упоритата работа започва да се отплаща", разкри Адриан по време на участието си в турнира на най-добрите осем юноши в света.

Адриан Андреев спечели бронзовия медал на юношеския "Мастърс"

Андреев е №4 в света при юношите, скоро може да е №2

Адриан Андреев е четвъртфиналист на Ориндж Боул

Целенасоченост

Лекоатлет номер 1 на България за 2018-а година Мирела Демирева продължава да следва мечтата си стъпка по стъпка. А тя е – нов световен рекорд в скока на височина. Тази година Демирева изравни личното си постижение от 200 сантиметра и стигна до среброто на Европейското първенство в Берлин.

"За мен годината беше много вълнуваща, защото за първи път преодолях мечтаните 200 сантиметра. На Европейското първенство в Берлин бяха себе си. Скачах за първото място и знам, че мога повече. Трябва ми малко търпение и много работа", заяви твърдо Мирела Демирева.

Мирела Демирева грабна приза за Атлет на България

Мирела Демирева пропуска зимния сезон, ще преследва световната титла

Четири млади спортистки в битка за Жена на годината

Твърдост

Денислав Коджабашев се окичи с приза за номер 1 сред спортистите с увреждания в България. Коджабашев е сребърен медалист от Световното първенство по тенис на маса в Словения и вече се цели към Игрите в Токио през 2020-а година.

"Имах много трудна година. На Световното първенство показах, че мога да успявам. Моите цели винаги са първото място. Станах втори. Надявам се следващата година да спечеля Европейското първенство и да се класирам за Паролимпийските игри", сподели Коджабашев.

Денислав Коджабашев е №1 при спортистите с увреждания

Коджабашев със сребро от Световното по тенис на маса

Денислав Коджабашев премина в Панатинайкос

Упоритост

33-годишната Стойка Петрова, която спечели сребро на Световното първенство по бокс за жени в Индия през ноември. Пред юни Петрова пък стана европейска шампионка, а емоцията бе още по-голяма и заради предложението за брак, което получи. В края на годината Стойка Петрова обяви, че ще се насочи към треньорството.

"Изпращам 2018-а година със смесени чувства. Ще се отдам повече на семейството и ще прекратя състезателната си дейност. Ще се отдам на треньорството. Това решение бе взето след края на Световното първенство. Най-ценният ми момент за мен е предложението за брак от моята половинка", сподели шампионката.

Европейска титла и предложение за брак за Стойка Петрова

Петрова остана със сребро на Световното

Стойка Петрова сложи край на кариерата си

Вяра

Сестрите Стефани и Габриела Стоеви постигнаха историческа първа европейска титла за България през април в Испания. Стоеви спечелиха общо пет златни медали от големи турнири и участваха на финалния "Мастърс" на осемте най-добри в света.

"За нас беше една невероятна година с много емоции. Видяхме, че с нужните тренировки и доверие между нас, се получават добри резултати. Надявам се следващата година да е още по-успешна", надява се Габриела Стоева.

Сестри Стоеви изпращат невероятна година и очакват по-силна следваща

Историческо постижение за сестри Стоеви в Париж

Габриела и Стефани Стоеви грабнаха титлата в Германия

В следващото видео ви предлагаме още акценти от българските спортни изяви през годината, включително победата на Петър Стойчев в историческия първи плувен маратон на Антарктида:

Петър Стойчев - шампион в Антарктида по изключителен начин

​Петър Стойчев и най-невероятните маратонски плувни постижения