Месец декември, изначало, носи празнично настроение и настройка за подаръци при хората. В България феновете на спорта не могат да се оплачат от завършека на годината и направените "подаръци" от спорните лица в страната.

Боксовите фенове у нас станаха свидетели на мач за титла в световната тежка категория, след като "Зауерланд" и Кубрат Пулев организираха гала-вечер у нас. Коледното настроение навя във футболните семейства, а също така се завоюваха и заслужените призови за край на изминалата година.
Безспорно събитието на месеца е успехът на Лудогорец на европейската сцена.

Българският футбол стана свидетел на невиждан подвиг, след като Лудогорец си осигури билети за пролетно участие в турнира Лига Европа. Разградчани го направиха през парадния вход, след като изиграха брилянтен мач на "Парк де Пренс" срещу френския шампион Пари Сен Жермен и завършиха 2:2. Ако погледнем реално на нещата, равенството е невероятно постижение за "орлите", но в щаба на българския шампион имаше лека горчивина, след като бяха на няколко минути от това да победят френския колос в неговия дом. Така Лудогорец не трябваше да се надява на конкретна развръзка в другия мач в групата между Базел и Арсенал, където "артилеристите" взеха победата на "Санкт Якоб Парк", разгромявайки Базел с 4:1.

ПСЖ - Лудогорец 2:2

източник: БГНЕС

Българският шампион получи похвали от много места, а мениджърът на Арсенал Арсен Венгер изпрати френско вино за отбора, след като Лудогорец успя да помогне на "топчиите" да завършат на първото място в групата. Звездата на Арсенал Месут Йозил пък също благодари на българския шампион в социалната мрежа.

Така престижно изкования равен на "Парк де Пренс" осигури участие на Лудогорец напролет в Лига Европа, а в тегления няколко дни по-късно жребии отреди визита на датския бастион във футбола ФК Копенхаген. Родният шампионат в Първа професионална футболна лига достигна своя финален етап за есенния дял, като софийските грандове Левски и ЦСКА завършиха първенството с успехи. "Сините" завършиха с три поредни успеха, като в последния кръг надвиха "пестеливо" Нефтохимик у дома.

"Червените" финишираха с две победи и едно реми при гостуване в Горна Оряховица. В последния кръг ЦСКА прие изненадата в ППФЛ Дунав Русе и го надви с 3:0.

Въпреки това след мача имаше куп претенции от русенци относно съдиството в мача.

Шампионът Лудогорец пък допусна грешна стъпка в последния си изигран мач за годината в ППФЛ, завършвайки наравно 1:1 у дома срещу Черно море. Роля при това реми имаше и натоварената програма на разградчани при тежките сблъсъци на европейската сцена.

При изиграването на всички мачове до края на годината Лудогорец е първи с 47 точки, четири повече след преследвача Левски, но и с мач по-малко. ЦСКА пък е трети с 35 точки.

На запад страстите не стихваха, като се преполовиха шампионатите на повече първенства из Европа. Английските клубове пък запазиха традицията и неспирно играха до последните минути на годината, като след "Боксинг Дей", в самото навечерие на Нова Година, зрителите станаха свидетели на зрелищен сблъсък, изправяйки Ливърпул срещу Манчестър Сити (1:0).

 

Кубрат Пулев и представляващата го корпорация "Зауерланд" организираха боксов дуел между Кобрата и Самюел Питър в "Арена Армеец". Зажаднелите за зрелище боксови фенове у нас изпълниха до краен предел залата край 4-ти километър и видяха успеха на Кобрата над бившия световен шампион. На Пулев му бяха нужни три рунда, за да откаже своя опонент и да стане носител на Интерконтиненталната титла на WBA.


"Ел Класико" пък порази феновете на по света с първото издание за този сезон още в първите дни на месец декември. Дуелът на титаните в Испания завърши с реми - 1:1, но като че ли разочарова голяма част от футболните фенове, предвид неубедителните изяви на двата отбора на терена. Луис Суарес даде преднина на "блаугранас" в първите минути на второто полувреме, но Серхио Рамос отново напомни за себе си и изравни за "лос бланкос" в добавеното време - специалитетът на централния бранител. Много нерви, битка и драма материализира дуела на "Ноу Камп" по подобаващ за испанската Ла Лига.

Ел Класико 2016

източник: Gulliver/Getty Images

Въпреки това в Ла Лига Барселона показа стаблизиране след трите поредни ремита и записа две победи накрая, за да завърши на второ място с 34 точки - на три зад първенеца Реал, който е и с мач по-малко. А именно този мач по-малко е заради ангажиментите на мадридчани на Световното клубно първенство, което те спечелиха в тежка битка на финала. На полуфиналите бе победен Клуб Америка с 2:0, но на финалната среща отборът на Зинедин Зидан стигна до изстрадан успех. Реал победи Кашима след изпълнение на дузпи и 2:2 в редовното време, а играчите на тазгодишния "властелин на Европа" заключиха след срещата, че като че ли е нормално отборът да страда във финалните срещи. Това е втора купа от Световното клубно първнество за "кралете".

Радостите в лагера на Реал Мадрид не стихнаха през този месец, след като звездата на клуба Кристиано Роналдо спечели четвърта Златна топка в своята кариера. "Ballon d'Four" (бел. ред - Четвъртата топка), или така охарактеризираха по света четвъртата Златна топка за Кристиано Роналдо. CR7 спечели приза през тази година, след като "Франс Футбол" и ФИФА отново разделиха анкетите си. Гласовете си дадоха 173 журналисти от цяла Европа. 745 точки пък бяха дадени за футболиста на Реал и така той занесе четвърта Златна топка у дома. Втори остана Лионел Меси, а трети Антоан Гризман. Топ 5 допълниха Луис Суарес и Неймар.

Поводи за празненства имаше и при "позаспалия" последните години италиански гранд Милан. "Росонерите" триумфираха за Суперкупата на Италия, надвивайки Ювентус след изпълнение на дузпи. Въпреки, "на хартия", по-силният опонент и транспортни неволи с пътуването до Доха (бел.ред - финалът за Суперкупата на Италия се игра в Катар), момчетата на Винченцо Монтела донесоха първа купа на "Сан Сиро" от 2011 година.

През месец декември продължи да има ек от тъжната кончина на голяма част от отбора и щаба на Шапекоензе. Самолета, разбил се край Ла Унион, превозваше отбора за заключителните срещи за Копа Судамерикана срещу Атлетико Меделин. Заключението на специалистите в ескпертизата при разследването бе, че човешка грешка е довела до фаталния инцидент. „Имаме доказателства, показващи, че няма технически фактор, който да е част от инцидента, всичко се оказа човешка грешка, в добавка към мениджърския фактор в администрацията на компанията и мениджмънта и организацията на плана на полета от компанията и властите в Боливия“, сподели колумбийският секретар по въздушна безопасност Фреди Бонила. Липса на гориво и претоварване на допустимата маса в аероплана пък са част от фаталните опорни центрове, заради които се е стигнало до отнемането на живота на 71 човека.

Посмъртно пък опонента на Шапекоензе Атлетико Насионал пожела трофеят да бъде връчен на Шапекоензе и новият президент на клуба Плинио Давид Де Нес Фильо получи купата след жребия за идното издание на турнира.

Дни, след като стана световен шампион за първи път в най-бързоразвиващия се спорт Формула 1 - Нико Розберг обяви своето оттегляне от надпреварата. Така синът на Кеке Розберг завърши своята кариера в моторспорта по чудесен за него начин, а "сребърните стрели" получиха обаждания с своите офиси от всички други пилоти, които ще вземат участие в предстоящия сезон, без Кими Райконен. Кой ще стане съотборник на Люис Хамилтън? Все още не е ясно..

Категорично решението на германския пилот шокира фенове и шефове в борда на Ф1.

След като направиха своя бенефис в "Арена Армеец", българският национален отбор по художествена гимнастика се раздели и със своя треньор Ина Ананиева. Специалистката си взе почивка, заради здравословни причини и така се присъедини към всички момичета от ансамбъла към оттеглянето след Рио. Новият треньор на националния отбор пък е Весела Димитрова. Ананиева е човекът с основен принос за успехите на ансамбъла. Изначално тя бе помощник на Илиана Раева, а после стана главен треньор. С нейните съвети и тренировки ансамбълът достигна до абсолютната световна титла в Измир през 2014 и още куп медали, световни и европейски купи. Решението на Ананиева премина през различни етапи през годината, като изначално се знаеше, че ще си вземе почивка, после реши да остане, но заради лекарски съвети чаровната треньорка обяви официално своето оттегляне.

Съвсем заслужено и след третото място на Олимпиадата в Бразилия Ина Ананиева бе избрана и за треньор №1 на България на церемонията "Спортист на годината".

Тя дублира приза си в анкетата, след като и през миналата година успя да спечели в тази надпревара.

На церемонията на спортистите пък №1 бе сребърната медалистка от скока на височина Мирела Демирева.

Чаровната скачачка триумфира в 59-ото издание на "Спортист на годината", оставяйки зад себе си бронзовата ни медалистка в женската борба Елица Янкова и сноубордиста Радослав Янков. Топ 5 допълниха лекоатлетката ни Ивет Лалова и българският тенисист Григор Димитров.

Номер 1 за 2016-а при спортистите с увреждания на България стана Ружди Ружди.
Последният месец от годината бе много благодатен за спортните фенове у нас и по света. Разбира се, завърши по подобаващ начин за коледните щрихи от годината.

Екипът на GONG.BG Ви пожелава през новата година да сте по-успешни и любимите ви клубове и спортове да ви радват още повече.