Отборът на ЦСКА изигра отличен двубой при гостуването си на италианския гранд Рома в мач от група А на Лига Европа. „Червените” стигнаха до 0:0, но трябва да съжаляват, че не си тръгнаха от Вечния гранд с трите точки заради непростимите пропуски пред вратата на „вълците”.

Валентин Антов и Али Соу имаха стопроцентови възможности пред противниковата врата, но така и не успяха да накажат стража на домакините. През първото полувреме на срещата пък футболистите на Пауло Фонсека удариха напречната греда, а гол на Крис Смолинг бе отменен заради засада.

След злополучната загуба в първия кръг от румънския шампион Клуж с 0:2 в София, ЦСКА взе първа точка. В другия мач от групата Клуж и Йънг Бойс също не излъчиха победител, завършвайки при резултат 1:1.

Така румънският шампион Клуж оглави временното класиране в групата с актив от 4 точки, толкова колкото има и втория Рома. Йънг Бойс и ЦСКА са съответно трети и четвърти с по един пункт в актива си.

В следващия кръг ЦСКА гостува на Йънг Бойс в Швейцария, докато Рома приема Клуж.

Още по темата: Всички резултати от Лига Европа!

Gulliver/GettyImages
27 снимки

Първата опасност в мача дойде още в третата минута на двубоя. След продължителна атака на домакините, топката ме центрирана в наказателното поле, където Петър Занев не игра много добре и не успя да изчисти. Коженото кълбо попадна в Густаво Вияр, който стреля технично, но Густаво Бусато внимаваше на вратата на „червените”. При последвалия корнер и разиграването след него, Крис Смолинг вкара топката във вратата на българския тим, но попадението бе отменено заради засада на защитника.

Отговорът на ЦСКА дойде още в седмата минута. Само в рамките на няколко секунди, Али Соу имаше две идентични ситуации за гол. Нападателят на „червените” пробва късмета си с удари от дъгата на наказателното поле, но и в двата случая прати топката покрай левия страничен на вратата на домакините.

Футболистите на Даниел Моралес продължиха да атакуват и стигнаха до нова възможност. Джером Синклеър проби много добре отдясно, преодолявайки двама бранители на Рома. След като навлезе в наказателното поле, крилото пусна пас към Йомов, но той не успя да отправи удар и коженото кълбо бе избито в ъглов удар.

В 16-ата минута Густаво Бусато действа решително при наглед безобиден изстрел на Спинацола. Той опита центриране в пеналта, но топката описа странна парабола и застрашително полетя към вратата на Бусато. Стражът на ЦСКА обаче внимаваше и изби в корнер без да предприема излишни рискове. След центрирането от корнера последва нов удар, но и той излезе в аут.

Последваха нови две добри възможности за ЦСКА. Първо, след триходова акция на „червените” отляво, топката бе пратена в наказателното поле към Санкаре, който обаче не успя да стреля силно. Веднага след това Брадли Мазику сам си изработи добър шанс, но вместо да комбинира с Али Соу, реши да стреля, а след рикошет топката излезе в нов ъглов удар.

Въпреки че привидно домакините владееха повече топката в първия половин час от мача, реално чистите голови възможности пред Густаво Бусато липсваха. Футболистите на Пауло Фонсека създаваха най-интересните си положения след центрирания от статични положения, при които отбраната на ЦСКА определено не се чувстваше комфортно.

В 32-ата минута Рома все пак стигна до много чиста ситуация, но късметът покри българския тим. Хенрих Мхитарян бе изведен зад отбраната на ЦСКА и стреля незабавно от въздуха. Въпреки че ударът бе слаб, топката прехвърли Бусато и „кацна” върху напречната греда.

В заключителните минути на първото полувреме футболистите на Рома определено взеха инициативата и принудиха противника предимно да се отбранява. Въпреки това обаче, удари към вратаря на „червените” почти липсваха. Домакините атакуваха предимно по крилата, а това не носеше успех за играчите на Фонсека.

На почивката наставникът на домакините извърши две промени в състава си, изваждайки от игра Спинацола и Мхитарян, като на техните места се появиха съответно нидерландецът Карсдорп и опитния Педро.

Първата добра ситуация за гол през втората част дойде в 49-ата минута и бе пред българската врата. Този път отбраната не действа координирано и след центриране на Фацио отсясно, Борха Майорал стреля с глава, но неточно.

В ответната атака ЦСКА пропусна уникален шанс да поведе в резултата. След центриране отдясно, Юнус Санкаре се извиси над всички и стреля с глава, но заби топката в земята, след което вратарят на Рома изби, но не особено добре. Коженото кълбо се оказа в краката на Валентин Антов, който бе оставен абсолютно сам, но младият бранител заложи на силата и прати топката високо над вратата. Определено това бе най-чистото положение в мача до този момент.

В 65-ата минута в игра за ЦСКА се появи Енрике Рафаел, който замени Джером Синклеър. Секунди след като влезе на терена, Енрике имаше добра възможност. Той получи отляво и навлезе в наказателното поле, след което хубав удар по земя с левия крак. Пауло Лопес обаче плонжира и закова топката до близкия страничен стълб.

Последваха силни моменти за „червените”. Първо Али Соу бе изведен абсолютно сам срещу вратаря на Рома, но нападателят не успя да преодолее стража, който бе на мястото си. Секунди по-късно, при последвалото разиграване, топката бе центрирана в наказателното поле, където Георги Йомов се извиси и с глава стреля под рамката на вратата, но Лопес отново спаси.

В 78-ата минута Густаво Бусато трябваше да се намесва решително след удар на резервата Лоренцо Пелегрини. Въпреки мощния шут, вратарят на ЦСКА бе пласиран добре и изби.

Седем минути преди края Занев трябваше да чисти на метър от голлинията след много добра атака, сътворена от Пелегрини и Педро. Веднага след това ЦСКА организира добра контраатака, която бе спрян от Вияр с нарушение срещу Енрике. Въпреки че имаше отлични предпоставки за авантаж, главният рефер спря играта.

Един Джеко на два пъти пробва Густаво Бусато, но вратарят и в двата случай отрази ударите на нападателя.

В продължението на срещата Йомов догони една наглед безнадеждна топка и центрира в пеналта, където Ахмед Ахмедов стреля с глава в аут.


• FT | РОМА – ЦСКА 0:0

Стадион: „Олимпико”, Рим

Рефер: Алексей Кулбаков, Беларус


Рома: 13 Пау Лопес, 24 Кумбула, 20 Фацио, 6 Смолинг (5 Жезус 56'), 33 Бруно Перес (ж.к.), 14 Вияр, 4 Кристанте (к), 37 Спинацола (2 Карсдорп 46' (ж.к.), 77 Мхитарян (11 Педро (46), 31 Карлес Перес (7 Пелегрини 75'), 21 Майорал (9 Джеко 70')

Старши треньор: Пауло Фонсека

ЦСКА: 1 Бусато (ж.к.), 18 Мазику, 11 Занев (к) (ж.к), 26 Антов, 15 Тибо Вион (19 Турицов 89'), 3 Жеферсон (20 Тиаго 81), 21 Юга  (10 Белтраме 81), 13 Санкаре (9 Ахмедов 89'), 20 Йомов, 22 Али Соу, 24 Синклеър (7 Енрике 65')

Старши треньор: Даниел Моралес