Време е за нови емоции с италианското калчо. Предстои да се изиграе междинният 10-ти кръг, в който няколко мача приковават вниманието. Шампионът и лидер в класирането Ювентус посреща Дженоа.  Интер има трудно гостуване на Бреша, а безспорно най-интригуващо ще бъде в Неапол, където в битка за топ 4 се срещат Наполи и Аталанта. За Рома предстои гостуване на Удинезе, а Лацио приема на Олимпико Торино.

Ще се спрем върху всеки един от мачовете като започнем по хронологичен ред. Кръгът се открива тази вечер от 20.00 часа, когато Парма посреща Верона. Домакините ще търсят нов успех и затвърждаване на добрата форма. Парма е на осмата позиция с 13 точки и е много близо до местата, които дават право на европейско участие.  В миналия кръг дуковете направиха 2-2 срещу Интер на Меаца и затвърдиха добрите впечатления.

Футболистите на Роберто Даверса ще  опитат да прибавят нови 3 точки към актива си, които ще ги приближат още повече до европейските турнири. Верона от своя страна допусна неприятна домакинска загуба в миналия кръг. Момчетата на Иван Юрич загубиха с 0-1 от Сасуоло и са опасно близо до зоната на изпадащите. Очакванията са за Победа на Парма и продължаване на добрата серия.

В следващия двубой от програмата от 22.00 часа Бреша приема Интер. Трудно гостуване за Антонио Конте и компания. На Марио Ригамонти не се играе лесно, а лястовичките ще бъдат пределно мотивирани да дадат най-доброто пред своя публика. С интерес се чака представянето на Марио Балотели срещу бившия му тим. Бреша вече се намира в зоната на изпадащите, макар че отборът изигра някои добри мачове вече сами виждат, че животът за новак в серия А не е лесен. Нерадзурите също ще преследват задължителни 3 точки. Интер пропусна уникален шанс в миналия кръг да измести Ювентус от първата позиция и сега гостите в днешния двубой ще търсят победата с всички сили. Бившият футболист на Интер Алваро Рекоба даде интересно изявление и сподели, че ако Конте не стане шампион, той по нищо няма да отстъпва на Спалети и предишните треньори на Интер. Безспорно вълнуваща среща във вторник вечер, която със сигурност ще си заслужава вниманието. 

Преминаваме към утрешния ден, когато предстоят цели 7 мача. Всичко стартира в 20.00 часа, когато Наполи Посреща Аталанта. Мач изпълнен с много очаквания. Третия срещу четвъртия. Гасперини срещу Анчелоти. Специалистите не спират да говорят, че Аталанта дори може да атакува титлата, макар че треньорът Гасперини отрича това. Отборът от Бергамо е с 20 точки и заема третото място. Наполи е четвърти с 17 точки. В миналия кръг Аталанта продължи с феноменалното представяне. Бергамаските разбиха у дома Удинезе с внушителното 7-1. Очакват се много голове в Неапол и едно истинско дерби. Да се надяваме, че и двата тима ще оправдаят очакванията.

Още 6 двубоя ще се изиграят от 22.00 часа. Каляри посреща Болоня на Сардения Арена. Среща си дават два отбора, които влизат в предстоящата битка със самочувствие. Болоня постигна много важна победа у дома срещу Сампдория, а Каляри завърши 1-1 при гостуването си на Торино. Подобно на Аталанта похвалите към Каляри не спират. Отборът показва голямо подобрение и играе приятен футбол. Роландо Маран също получава много ласкави думи за работата си. Ако погледнем класирането ще видим, че отборът от остров Сардиния е само на 2 точки от четвъртия Наполи. Болоня обаче е коварно препятствие, гостите със сигурност няма да се дадат без бой, а победата над Сампдория вдъхна още повече увереност на гостите. Това е мач, в който може да се случи всичко.

 Два закъсали отбора си дават среща на Луиджи Ферарис в сряда вечер. Сампдория приема Лече. Футболистите на Клаудио Раниери нямат друга алтернатива освен победата. Сампдория е твърдо на дъното с 4 точки, а спасителният бряг е все по-далеч.  Срещата с новака Лече е идеалния шанс на Самп да стъпи на крака.  Лече от своя страна  се измъкна от зоната на изпадащите. Южняците измъкнаха безценна точка от Ювентус и сега ще влязат в добро настроение в предстоящата битка. Фабио Ливерани и отбора му ще опитат да измъкнат най-малко точка при гостуването си в Геноа. Сампдория обаче няма друга алтернатива освен победата.

В друга интересна среща от програмата Сасуоло приема Фиорентина. Труден мач за виола, които ще бъдат без Франк Рибери в следващите 3 мача. Това е сериозен удар по Монтела и отбора му, а европейските турнири вече започват да се отдалечават. Фиорентина трябва да печели ако иска да стои плътно до местата за Лига Европа и Шампионска лига. Сасуоло миналия кръг постигна първата си победа като гост побеждавайки Верона. Домакините искат да завършат колкото се може по-нагоре в таблицата и със сигурност ще дадат сериозен отпор на Фиорентина. Това е още един двубой от този десети кръг, в който трудно може да се каже какво ще се случи.

На пръв поглед лесно домакинство за шампиона. Ювентус посреща Дженоа. Домакините ще търсят задължителни 3 точки след издънката в Лече. Срещу тях обаче ще бъде един възроден отбор на Дженоа воден от Тиаго Мота. Мота започна страхотно престоя си като мениджър начело на грифоните. В миналия кръг те постигнаха много важна победа над Бреша с 3-1. Интересно е да се отбележи, че трите попадения за Дженоа реализираха точно трите смени на Мота. Това бе още по-впечатляващо при неговия дебют. Така че за Юве едва ли ще бъде толкова леко. Може би щеше ако се изправяха срещу Дженоа на Андреацоли, но Дженоа вече воден от Тиаго Мота е друг отбор. Старата госпожа обаче няма право на грешки. Разликата с Интер е една точка, а програмата на Сари и компания не е никак лека през следващите седмици. След на пръв поглед лекото за някои домакинство на Дженоа предстои градско дерби с Торино, мачът ще се играе на стадиона на биковете. След това Юве гостува на Локомотив Москва в Шампионска Лига, а за капак идва и дерби с Милан на Алианц стейдиъм. Очакванията за утрешния мач все пак са Ювентус да спечели. Трудно гостуване за Рома предстои утре вечер. Удинезе посреща Рома, а домакините има много за какво да се реваншират пред тифозите си. Срамната загуба с 7-1 от Аталанта едва ли лесно ще бъде забравена.  Шефовете на тима от Удине заявиха, че ги е срам след тежката загуба в Бергамо. Удинезе ще влезе в мача пределно мотивиран да се докаже. Рома пристига за това гостуване в прекрасно настроение. Въпреки многото контузени футболисти, римляните взеха изключително важни 3 точки срещу Милан и от клуба са твърдо решени победната серия да продължи. Контузените в един момент ще се върнат и тогава вълците ще бъдат още по-опасни. Утре вечер Рома обаче преследва нови 3 точки и още повече увереност преди битката с Наполи в събота.

Лацио посреща Торино в друг вълнуващ двубой. Лациалите постигнаха много важен успех срещу Фиорентина в едно тежко гостуване, а Чиро Имобиле не спира да вкарва. Лацио е в добър момент, в добра форма и гони трите точки. Ръководството на Торино вече на няколко пъти предупреди мениджъра Валтер Мадзари, че ако биковете не се стабилизират, то специалистът може да се раздели с поста си. Торо обаче вече започна сериозно да изостава от битката за Европа. Гостите в утрешния двубой имат само 11 точки и са длъжни да спечелят на Олимпико срещу пряк конкурент за европейските турнири. На Мадзари и отбора му няма да бъде никак лесно обаче срещу добре играещия Лацио.

Този десети кръг завършва в четвъртък вечер от 22.00 часа, когато на Сансиро Милан приема Спал. При росонерите се забелязва подобрение след пристигането на Стефано Пиоли, но въпреки това победите отново ги няма. Шефовете в клуба не спират да говорят за Шампионска лига и възвръщане на европейската слава. Но Шампионската Лига за момента изглежда много далеч. Леонардо Семпличи и Спал пристигат в Милано след като измъкнаха точка от Наполи. И макар че тимът от Ферара в момента е сред изпадащите Спал няма да се примири и ще се бори за своите цели. Може би сега е идеалният момент Стефано Пиоли да запише първа победа като треньор на Милан. Емоциите с италианската серия А са гарантирани. Насладете се на зрелището и вълнуващите  мачове, които ни очакват.

Автор: Дидо Калинков