Отново е време за италиански футбол. Празниците отминаха и сега всички са готови битката в Серия А да продължи. Задава се 18-ия кръг, който ще бъде изигран в неделя и понеделник. Безспорното дерби на този кръг е двубоят между Наполи и Интер, но всеки един от останалите двубои предизвиква интерес.

Бреша - Лацио

Кръгът се открива в неделния ден, когато от 13.30 часа Бреша посреща Лацио. Трудно гостуване за римските орли, които завършиха с нов трофей 2019 година. Всички в римския гранд са мотивирани да продължат доброто представяне и през 2020 година. Много специалисти в Италия считат вече Лацио за сериозен претендент за скудетото, а тимът на Симоне Индзаги се представя впечатляващо и ниже победа след победа. „Орлите“ влизат като фаворит в този мач и ще търсят нови 3 точки. Домакините водени от Еуженио Корини  стабилизираха  своите изяви и  оставането в елита на Италия изобщо не изглежда невъзможна цел.  Босът Масимо Челино заяви, че е доволен от прогреса на отбора и си пожела по-позитивни резултати през новата година. Бреша разполага с класни футболисти, които могат да създадат проблеми на Лацио, но очакванията са за нов успех на бианко-челестите и затвърждаване в топ 3.

Спал - Верона

В неделния следобед от 16.00 часа във Ферара пристига Верона. СПАЛ възроди шансовете си за спасение, след изключително важната победа срещу Торино в миналия кръг. Сега всички в тима се надяват победната серия да продължи. Гостите от Верона  показаха през този сезон, че са способни на изненади и могат да затруднят всеки. Възпитаниците на Иван Юрич пристигатт за този двубой без сериозни притеснения, тъй като новакът в италианския елит към момента натрупа доста точки, а и се вижда, че духът в отбора е на доста добро ниво. Мачът е доста по-важен за  застрашения от изпадане тим на СПАЛ и пред своя публика домакините ще търсят трите точки. Няма да е изненадващо, ако тук срещата завърши наравно, тъй катто Верона е коварен противник, който може да създаде сериозни проблеми.

Дженоа - Сасуоло

Време е за Давиде Никола да направи своя официален дебют, като старши-треньор на Дженоа. Тифозите на тима са много притеснени за състоянието на отбора, а честите треньорски смени в клуба не помагат на никого. Геноезци смениха вече двама специалисти от началото на кампанията, но това не носи нищо положително. Тимът е последен в таблицата и опасността от изпадане е много голяма. Все пак трябва да отбележим, че 3 нови попълнения подсилиха отбора от Геноа. На Мараси пристигнаха Матия Перин, Валом Бехрами и Матиа Дестро. От тях се очаква да вдигнат класата и  позитивните резултати да дойдат. Срещата със Сасуоло е изключително важна за домакините, а едва ли и Давиде Никола ще иска да започне със загуба престоя си начело на „грифоните“. Тимът на Сасуоло от своя страна засега се чувства напълно спокоен и се намира в средата на таблицата. Гостите са далеч от европейските турнири, но и не се чувстват застрашени от изпадане.  Това е мач, в който единият отбор няма друга алтернатива освен победата, а гостите ще бъдат доволни и на точката, тъй като Мараси е доста трудно място за гостуване.

Рома - Торино

Програмата в неделната вечер ще завърши с любопитен двубой. От 21.45 часа на Олимпико Рома се изправя срещу Торино. За римляните срещата е важна, тъй като отборът иска да остане в зона шампионска лига.  Новините около „вълците“ не са кой знае колко, но все повече се говори, че Рома ще има нов собственик. Официално все още нищо не е съобщено, така че ще се чака развитие и по тази тема в близко бъдеще. Появяват се различни информации за интерес към някои играчи, за продажба на други, но  до края на януарския трансферен прозорец ще станат ясни много неща. Според много от тифозите на Рома отборът е в страхотна форма, набрал е инерция и няма нужда съставът да бъде пипан. Любовта между мениджъра Паоло Фонсека и феновете е взаимна и в момента цялостно Рома изглежда много добре. Тимът записа серия от победи, което повдигна много увереността на играчите. Торино от своя страна, продължава да показва старите си слабости. Отборът е много непостоянен и редува победи и загуби. Определено непостоянството и многото грешки са големия проблем на Валтер Мадзари и компания. „Биковете“ не са лесен противник и разполагат с класа в състава. Гостите пристигат в Рим жадни да се докажат и ще търсят своето. Няма да е лесно за Рома в неделя вечер, но с подкрепата на верните си тифози джалоросите се очаква да прибавят нови ценни 3 точки.

Болоня - Фиорентина

Програмата в понеделник започва повече от интригуващо. Болоня и Фиорентина са два тима, които играят атрактивен и приятен футбол. От 13.30 часа на Ренато Далара ще бъде горещо и много интересно. Наистина можем да кажем, че Болоня спечели много симпатизанти с приятната си игра и себераздаването си. Домакините благодарение на позитивните изяви напоследък изобщо не са далеч от Европа и ще се борят за достигане до лига Европа. Претендентите за тези места са много, така че битката ще бъде до самия край на сезона. Фиорентина също извърши треньорска рокада през зимната пауза. Джузепе Якини замени Винченцо Монтела и сега всичко започва отначало. Виолетовите са твърдо решени за ново начало, а Якини със самочувствие сподели, че той е точният човек за Фиорентина. Тепърва времето ще покаже дали тези негови думи имат покритие, но си личи пълната мотивация във всички за промяна. Фиорентина прави всичко възможно да си осигури услугите и на Патрик Кутроне, с което атаката на тима да стане още по-силна. Тифозите имат своите надежди за бъдещето, но не можем да отричаме фактите. Тим с традициите на Фиорентина не заслужава и не бива да е толкова близо до изпадащите. Босът на клуба Роко Комисо отново коментира, че е тук, за да спечели нещо с този отбор и е твърдо решен Фиорентина да вземе купа в близко бъдеще. В неделя на обяд на Далара ни чака един вълнуващ мач. Болоня никога не се предава и играе вдъхновено и атакуващо, а Фиорентина ще се надява на ново начало и бавно възвръщане на старата слава.

Ювентус - Каляри

В понеделник следобед от 16.00 часа има 3 предвидени срещи. Едва ли домакинството на Каляри ще бъде толкова лесно за старата госпожа. Кристиано Роналдо и компания обаче нямат друга алтернатива освен победата.  Каляри е наричан от всички в Италия хита на сезона, но тимът от остров Сардиния допусна 2 поредни загуби. Юве осъществи един много важен трансфер с мисъл за бъдещето и това изобщо не е за пренебрегване. Въпреки всички слухове, които пращаха Деян Кулушевски в Интер, в крайна сметка Ювентус се пребори за подписа на таланта. Шведът обаче поне засега остава под наем и най-вероятно ще доиграе сезона в Парма. Юве и Интер са се вкопчили в люта битка за скудетото и всеки дебне за грешка на другия. Факт е, че след двете поредни загуби Каляри доста поизостана от топ 4, но  може би тимът все още не трябва да бъде отписван от борбата. Отборът на Роландо Маран многократно вече демонстрира своята класа, а и психическа устойчивост. Класата в отбора я има, но ще видим докъде ще стигнат силите на сардинци. Гостуване на Алианс стейдиъм е много тежко изпитание, но тук Каляри няма какво да губи. Ще успее ли Ювентус да победи хита на сезона, или ще станем свидетели на нов подвиг от Каляри?

Милан - Сампдория

Интересна среща на Сансиро в понеделник следобед. Тифозите на Милан получиха неочакван подарък и сега всички са в еуфория. Златан Ибрахимович се завърна в клуба и сега всички се надяват на по-добри времена. Мнението на специалистите е, че Ибрахимович ще вдигне класата на отбора и ще помогне за цялостното развитие на клуба. Наистина ще бъде много интересно и ще следим как ще се представи шведът в Милан, как ще се впише, и каква роля ще има, но очакванията на всички са много големи. Иначе позицията на миланския гранд изобщо не е задоволителна, а срамното поражение с 0:5 от Аталанта разочарова и ядоса много всички, които обичат Милан. Сампдория пък продължава да е замесен в лютата битка за оцеляване. Отборът на Клаудио Раниери  се бори със зъби и нокти за своето оцеляване. Отборът от Геноа подобри своето представяне, но опасната зона все още е много близо. Сега на Сансиро моряците ги чака труден тест, но те имат нужда от точки. Очаква ни интересен и вълнуващ мач, в който точките са много важни и за двата тима.

Аталанта - Парма

В последния насрочен двубой за 16.00 часа, Аталанта приема Парма. Бергамаските продължават да впечатляват с много голове, с хубав и атрактивен футбол. Отборът иска непрекъснато да се развива и расте. Тимът от Бергамо заслужено вече заема петата позиция в класирането, а тепърва отборът е жаден за още успехи. Очаква се Дуван Сапата да е на линия за двубоя, а това просто е още една добра новина за мениджъра Джанпиеро Гасперини. Парма е добър отбор, а звездата на тима Деян Кулушевски заяви, че няма търпение да се изправи срещу тима, който държеше правата му преди трансфера в Юве. Дуковете гонят Европа, но Роберто Даверса не разполага с дълга скамейка и това се оказва проблем. Многобройните контузии на основни играчи пречи на отбора да покаже пълния си потенциал, а се вижда, че липсват равностойни заместници. Старши-треньорът Даверса сподели на няколко пъти вече, че ще настоява пред ръководството спешно за нови попълнения през зимата, иначе целта европейски клубни турнири трудно ще бъде постигната. Аталанта се очаква да спечели тук и да затвърди страхотната си форма.

Лече - Удинезе

Два тима застрашени от изпадане се срещат в понеделник вечер от 19.00 часа. Важен мач, защото това е пряка битка за спасение. Удинезе към момента изглежда по-стабилния от двата отбора, но Лече изведнъж се озова притиснат до стената. Поредица от неубедителни изяви за Фабио Ливерани и компания и оцеляването отново е на дневен ред. Битката в Италия през този сезон е много оспорвана по всички етажи на класирането и до самия край ни очакват много вълнуващи мачове. Лече и Удинезе е от така-наречените мачове за 6 точки, и който спечели тук ще получи огромно предимство.

Наполи - Интер

Време е за голямото дерби на този кръг. Понеделник вечер, 21.45 часа, Стадио Сан Паоло. Очакванията са за истински спектакъл. Колкото и труден момент да преживява отборът на Наполи, мач с Интер е идеална възможност за домакините.  След победата срещу Сасуоло в миналия кръг ситуацията в клуба от Неапол се успокои. Мениджърът Дженаро Гатузо също имаше нужда от този успех. Когато Наполи и Интер излязат един срещу друг е ясно, че атмосферата ще бъде страхотна. Неаполитанците ще търсят нов успех, а Интер пристига за това дерби като лидер в серия А. Гостите от Милано правят опити да привлекат играча на Барселона Артуро Видал, но все още до официална сделка така и не се стигна. Според специалистите в Италия привличането на чилиеца може да се окаже ключово за целия сезон на нерадзурите, но Антонио Конте и футболистите му са твърдо решени да гонят скудетото. Интересно бе изказването на Антонио Касано през седмицата. Според легендата на италианския футбол, Интер ще триумфира със скудетото, а той доббави още, че на Ювентус му липсва баланс и тимът е загубил от своя чар. Безспорно всеки, който обича италианското калчо ще очаква с нетърпение Наполи срещу Интер, а ние просто можем да се насладим на зрелището.

Очаква ни интересен 18-и кръг в Серия А. Кръг изпълнен с интересни сблъсъци и едно истинско дерби.

Автор: Делян Калинков