За личността на Франческо Тоти е казано и изписано много, но думите като че ли винаги ще бъдат недостатъчни. Да бъде определен като жива легенда обаче със сигурност няма да бъде несправедливо, защото рядко се срещат футболисти като Принца на Рим.

Тоти прибра бутонките преди няколко месеца, но днес отново имаме повод да си припомним впечатляващата му и изключително отдадена кариера, защото Капитанът с главно „К“ навършва 41 години на днешния 27 септември.

Роден през 1976 година, Тоти прекарва цялата си кариера в Рома, с което завинаги пленява сърцата на феновете на „джалоросите“.

Футболното приключение на Тоти в „римските вълци“ започва през 1993 година, когато е една 16-годишен. Куп кадрови проблеми карат наставника Вуядин Бошков да заложи на голобрадия младеж, който се появява в игра в заключителните минути на двубоя срещу Бреша (2:0).

Бъдещият принц успя да се задържи в отбора, а постепенно се налага. Първия си гол бележи през следващата кампания, при ремито с Фоджа (1:1), през 1998 година отговорността се стоварва с пълна сила върху плещите на младия талант. Зденек Земан поставя капитанската лента на ръката на Тоти и така до 2017 година, когато нападателят официално се сбогува с футбола.

„Ил Капитано“ записва рекордните 786 мача и вкарва 307 гола в официалните мачове на „джалоросите“, което го поставя на първо място в клубната история и статистика. Именно заради предаността си и впечатляващата диря, която оставя в отбора, тифозите без колебания го определят като най-великия.

В кариерата си печели веднъж Серия А (през 2001 година), два пъти вдига Купата на страната (2007 и 2008 година) и два пъти празнува със Суперкупата (2001 и 2007 година).

С националния на Италия става световен шампион през 2006 година, а на Европейското през 2000-а година взима сребърен медал.

Пет пъти е провъзгласяван за най-добър играч на Италия, а през 2007 година вдига „Златната топка“, превръщайки се във втория италианец след Лука Тони, който може да се похвали с това отличие.

Предлагаме ви някои от запомнящите се моменти от кариерата на Принца на Рим в нашата галерия.