Аталанта победи Рома с 2:1 в директен мач за място в Шампионската лига в среща от 36-ия кръг на италианската Серия А. Над всички за бергамаските беше Шарл де Кателаре, който отбеляза и двата гола през първото полувреме. След почивката „вълците“ съумяха да върнат само един от головете, дело на капитана Лоренцо Пелегрини от дузпа в 66-ата минута.

Домакините създадоха две голови ситуации още в началото. Тогава удар на Джанлука Скамака беше отразен от вратаря на гостите Миле Свилар, а секунди по-късно Берат Джимсити скочи високо и засече с глава центриране в наказателното поле, но встрани от целта.

Към средата на първото полувреме Аталанта наниза два бързи гола в рамките на две минути. В 18-ата Шарл де Кателаре проби и си освободи пространство за изстрел, след което реализира по брилянтен начин за 1:0.

Само две минути по-късно той удвои преднината на домакините. Този път свързваният с Ливърпул Теун Коопмейнерс свърши по-голямата част от работата и подаде на Де Кателаре, който отигра с едно докосване и преодоля Свилар за 2:0.

Много чисто положение изпусна Марио Пашалич в самия край на първата част. Той пое топката в наказателното поле на „вълците“ и отправи много опасен удар, който премина на сантиметри покрай десния страничен стълб.

Снимки: Gulliver/GettyImages
30 снимки

След почивката Рома поизравни играта, макар че в 52-ата минута Свилар трябваше да се намесва. Стражът отрази удара на Сантана де Мораеш.

В 64-ата минута Тами Ейбрахам беше намерен на чиста стрелкова позиция, но прати топката високо над напречната греда.

Две минути след това римляните все пак се върнаха в мача, като намалиха изоставането си. Рома получи правото да бие дузпа, която Лоренцо Пелегрини реализира хладнокръвно.

След това Рома потърси изравняването, а в 83-ата минута удар на Ромелу Лукаку не успя да затрудни достатъчно Марко Карнезеки.

В крайна сметка бергамаските удържаха аванса си и се поздравиха с трите точки. . След успеха Аталаната е с актив от 63 точки на петата позиция в класирането. Рома остава шести с 60 точки, а седми е Лацио с 59. За бергамаските предстои гостуване на Лече, а за Рома домакинство на Дженоа.