Отборите на Рома и Лацио не се победиха в голямото дерби на Рим, завършвайки 1:1 в предпоследен мач от 21-вия кръг на Серия А. Един Джеко даде преднина на домакините в 26-та минута, преди Франческо Ачерби да изравни само 8 минути по-късно. В дербито не липсваха обаче и други положения, като безспорно "червените" могат да съжаляват повече за пропуснатата победа. 

26 снимки

В 13-та минута на срещата Рома стигна до първото не лошо положение в срещата. След изпълнение на свободен удар от около 40 метра, топката беше пратена на главата на Крис Смолинг на задната греда. Английският защитник свали към точката на дузпата, след което Диего Пероти свали за Брайън Кристанте, но ударът на халфа беше блокиран в корнер. 

В 26-та минута символичните домакини от "червената" част на Рим поведоха в резултата. След продължителен период на натиск Брайън Кристанте намери движението на Един Джеко зад гърба на отбраната на гостите. Босненецът изпревари неувереният Томас Стракоша и забоде топката във вратата на "лациалите" за 1:0. 

Само минута по-късно резултатът можеше да е 2:0. След чудесна бърза контраатака Ченгис Юндер предивика хубава намеса на Стракоша преди удар на Джеко да бъде блокиран от защитник на Лацио пред самата гол линия. 

В 34-та минута гостите се върнаха в мача след безумна вратарска грешка. След изпълнение на ъглов удар към задната греда на домакините вратарят Пау Лопес на два пъти не успя да се справи с наглед елементарна топка, което позволи на бранителя Франческо Ачерби да изравни от броени метри пред вратата. 

В 39-та минута Ченгис Юндер намери отличното движение на Джеко отново зад гърба на отбраната на Лацио, но ударът му беше умело блокиран от върналия се Ачерби. ю

В 44-та минута играчите на Паоло Фонсека отново бяха изключително лизо до втори гол. Лоренцо Пелегрини получи топката на около 25 метра от вратата на Стракоша, при което той опит асвоя мерник и нацели със страхотен шут десния страничен стълб на вратата на символичните гости. 

В 48-та минута "червените" отново стигнаха до страхотно положение пред вратата на Лацио. След многоходова комбинация топката стигна до краката на Леонардо Спинацола, който намери с отлично подаване Жордан Верету на точката на дузпата, но ударът му мина съвсем малко встрани от вратата на гостите. 

В 50-та минута Рома си помисли, че получи дузпа за нарушение срещу Патрик Клуиверт, но след преразглеждане от страна на видео-асистент реферите решението беше променено на нарушение в нападение. 

В 70-та минута, след период на затишие и преимуществено битка на терена, символичните домакини отново имаха страхотен шанс за потенциално победен гол. След центриране на Спинацола отляво топката придоби странна траектория, която затрудни Стракоша да хване топката. След като той не боксира добре Един Джеко овалдя и успя да отправи удар, който обаче беше право в лицето на албанския страж, който изби в ъглов удар. 

Три минути по-късно Джъстин Клуиверт опита късмета си от воле от около 20 метра, фронтално пред вратата на Лацио, но изстрелът му мина встрани. 

В 80-та минута пореден голям шанс се откри пред Джеко. След феноменален индивидуален пробив на Ченгис Юндер турчинът стреля, но ударът му беше блокиран. След разбъркване обаче Джеко отново получи хубав шанс да стреля, но на правилното място отново беше Стракоша, за да запази резултата 1:1.

До края на срещата по още един шанс имаха Един Джеко за домакините и Сергей Милинкович-Савич за гостите. 

Въпреки целият страхотен натиск през второто полувреме на Рома обаче до ново попадение така и не се стигна и така точките в дербито бяха поделени. По този начин Лацио остана на 3-та позиция в класирането, с актив от 46 точки, на 7 пред Рома, който е 4-ти след 21 мача.

Рома - Лацио 1:1 

1:0 - Един Джеко (26)

1:1 - Франческо Ачерби (34)

Ето и съставите на двата тима: 

Рома: Лопес, Сантон, Мансини, Смолинг, Спинацола, Верету, Кристанте, Юндер, Пелегрини, Куиверт, Джеко; 

Лацио: Стракоша, Раду, Ачерби, Филипе, Лулич, Алберто, Лейва, Милинкович-Савич, Лазари, Имобиле, Корея;