В отбора на Лацио реагираха остро, след думите на старши треньора на Рома Жозе Моуриньо и новините на част от медиите в Италия.

Причина за това стана победният гол на Франческо Ачерби, с който Лацио надви Специя на Петко Христов с 4:3 като гост през изминалия уикенд, тъй като останаха сериозни съмнения за засада на защитника на „орлите“. Точно това накара наставникът на „вълците“ Моуриньо да коментира случилото се на стадиона в Специя, тъй като Лацио е и пряк конкурент на „джалоросите“ за място в европейските клубни турнири и по-конкретно петата позиция.

От Лацио изразиха с официална декларация недоумението си от това, че треньорът на противников отбор коментира „предполагаеми“, по думите на „орлите“, съдийски грешки. „Римските орли“ изразиха притеснението си от липсата на достатъчно голямо уважение към съдиите и на журналистическа обективност.

„Бианкочелестите“ се защитиха и с конкретни пресни примери за показана спрямо Лацио несправедливост, като посочиха победния гол на Милан на Сандро Тонали (според Лацио халфът е извършил нарушение в атака) при победата на „росонерите“ срещу „орлите“ в Рим с 2:1, както и удар с лакът от страна на защитника на Рома Рожер Ибанйес срещу Сергей Милинкович-Савич в „Дерби дела Капитале“ по-рано през сезона.

В същото време президентът на Специя Филип Реймънд Платек изрази недоволство от решението да бъде зачетен гола на Ачерби, тъй като според него такива грешки са „неприемливи“.