Милан победи Рома с 3:1 в голямото дерби на 20-ия кръг в италианската Серия А. Срещата се игра пред над 75 000 зрители на „Сан Сиро“ и продължи тенденцията на римляните да играят много трудно срещу миланския си опонент, над когото нямат успех от 2019-а година.

С ценните три точки „росонерите“ събраха 42 и се приближиха на 4 пункта от Ювентус, втори в класирането с 46. Лидерът Интер е с 51, а „бианконерите“ са с мач пасив.

От хората на Стефано Пиоли се разписаха трима французи – Ясин Адли, Оливие Жиру и Тео Ернандес. Почетното попадение за римския тим дойде от дузпа и бе дело на аржентинеца Леандро Паредес.

Gulliver/GettyImages
23 снимки

Изненадващо, ала „вълците“ започнаха по-активно и в самото начало на мача бившият играч на Милан – Стефан Ел Шаарави, затрудни максимално Майк Менян. „Дявола“ се окопити и започна да реди атаки.

Още с първото си по-сериозно положение Милан отбеляза. В автор на гола се превърна Ясин Адли, който си освободи технично място за удар и с по-слабия си ляв крак не даде шанс на Миле Свилар с удар ниско по тревата.

Голът вдъхна увереност на „червено-черните“, които направиха няколко хубави атаки, но с пропуски се отличиха Оливие Жиру и Кристиан Пулишич. „Джалоросите“ все пак отвърнаха – тежък удар на Зеки Челик се отклони неприятно за Менян, но френският национал показа много добър рефлекс и запази вратат си.

До края на частта Милан и Рома размениха по едно положение. Удар на Пулишич бе блокиран от Диего Йоренте, а на отсрещната врата Менян хвана пореден шут – на Леонардо Спинацола.

Милан - Рома

източник: Sofascore.com

Десетина минути след почивката „росонерите“ отбелязаха втори гол. Центриране на Адли бе отклонено от Симон Кяер към Жиру и ветеранът от 3-4 метра не сбърка с глава. Браян Кристанте имаше претенции за нарушение, но те не бяха уважени. Минута преди гола на Жиру Матео Габия от чиста позиция не намери мрежата на Свилар, също с глава.

Двайсетина минути преди края срещата напомни за тази преди година на същия стадион, когато Рома взе точка след изоставане с 0:2.

Давиде Калабрия спъна Лоренцо Пелегрини в наказателното поле и бе отсъдена дузпа. Зад топката изненадващо не застана капитанът, а Леандро Паредес. Аржентинецът все пак нямаше проблем и вкара за 2:1.

Малко след това именно Пелегрини можеше да обстрелва от фал, но опитът му мина до вратата на Менян.

Шест-седем минути преди края Милан най-сетне си отдъхна. Жиру асистира красиво с пета на Тео Ернандес и един от лидерите на „росонерите“ сложи точка на спора с мощен удар за 3:1, отбил се първо в напречната греда над Свилар.

В края на срещата „Дявола“ можеше да накаже за четвърти път Рома, ако шут на Юнус Муса не се бе спрял в гредата.