Рома надхитри Ювентус и го победи с минималното 1:0 в дербито от 25-ия кръг на италианската Серия А. Единственото и победно попадение реализира защитникът Джанлука Манчини в 53-ата минута. "Биаконерите" доиграха срещата и с човек по-малко, след като в последната минута от редовното време директен червен картон получи Мойс Кийн, който се беше появил на терена около 40 секунди по-рано.

Gulliver/GettyImages
45 снимки

Като цяло двата отбора изиграха равностоен двубой. Торинци бяха по-активни, но "вълците" се държеше стабилно в защита и дочака своя шанс на старта на второто полувреме. Юве нямаше и късмет, след като на цели три пъти удариха гредите зад Руи Патрисио.

Рома Ювентус

източник: Sofascore

По този начин Рома записа първи шампионатен успех над този съперник от август 2020-а година насам и се завърна в Топ 4. Тимът на Жозе Моуриньо е четвърти с 47 точки, колкото обаче има и петия Милан. "Биаконерите" остават на седмата позиция с 35 точки, на 12 от зона Шампионска лига. В следващия кръг "джалоросите" приемат Сасуоло, но преди това домакинстват на Реал Сосиедад в първи 1/8-финален сблъсък от Лига Европа. За възпитаниците на Масимилиано Алегри пък предстои домакинство на Фрайбург на сщата фаза в ЛЕ, а след това приемат Сампдория в първенството.  

БГНЕС / BGNES
24 снимки

Наставникът на Рома - Жозе Моуриньо, бе направил две промени в стартовия си състав след изненадващата загуба с 1:2 от Кремонезе. Крис Смолинг изтърпя своето наказание и се завърна като титуляр за сметка на Мараш Кумбула. Андреа Белоти пък бе заменен от Неманя Матич, а Пауло Дибала водеше атаката на тима.

Треньорът на Ювентус - Макс Алегри, пък бе предприел една промяна в своя състав. Мануел Локатели се завърна след наказание и започна вместо Енцо Баренечеа. Душан Влахович пък отново водеше нападението на отбора, като беше подпомаган от Анхел Ди Мария.

КЛАСИРАНЕ В СЕРИЯ А / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Гостите от Торино имаха първата възможност в двубоя. В четвъртата минута Душан Влахович засече подаване от свободен удар отляво в наказателното, но Руи Патрисио улови.

В следващите минути Рома опита да погледне в по-предни позиции, но така и не успяваше да измисли нещо по-опасно пред вратата на Войчех Шчесни. Стигна се единствено до един добър пробив на Пауло Дибала, който завърши  с блокиран удар.

"Вълците" създадоха нещо по-интересно в 27-ата минута, когато отново Дибала стреля силно и опасно пред пеналта, но Шчесни внимаваше и изби.

БТА / BTA
16 снимки

Три минути преди края на първата част Мануел Локатели стреля от дистанция фронтално срещу вратата, но право в обятията на Патрисио, който улови.

Ювентус натисна в края на първото полувреме и в 44-ата минута стигнаха до най-чистото положение до момента в мача. Адриен Рабио се беше включил в атака и засече с глава центриране отдясно на далечната греда, но Патрисио успя да отклони с десния си крак топката в страничната греда и да предотврати сигурно попадение.

Рома - Ювентус / Серия А, 25-и кръг, 05.03.2023 г.

източник: БТА / BTA

На почивката беше извършена промяна в състава на "старата госпожа". На терена се появи капитанът Леонардо Бонучи, който замени Алекс Сандро.  

Рома успя първи да удари в 53-ата минута. Тогава централният защитник Джанлука Манчини се беше включил в предни позиции и използва по най-добрия начин празното пространство пред наказателното поле на Юве, като нанесе силен и плътен удар, който влетя неспасяемо в десния ъгъл на Шчесни - 1:0.

Ювентус обаче можеше много бързо да се върне в двубоя. В 59-ата минута Хуан Куадрадо стреля директно от пряк свободен удар отляво на наказателното поле, като завъртя чудесно топката, която обаче се отби от дясната греда на Патрисио за втори път в мача. Веднага след това положение на терена с появи Федерико Киеза, който смени Никола Фаджоли.

Малко след това Никола Залевски беше на път да направи фатална грешка, след като върна малко неразчетено топката с глава за своя вратар, а сантиметри не достигнаха на Влахович да успее да я отклони във вратата. В крайна сметка Патрисио улови кълбото преди да стигне до нападателя на Юве.

В 64-ата минута Анхел Ди Мария стреля директно от пряк свободен удар, но право в ръцете на португалския страж на римляните. 

Пол Погба влезе на терена, а Ювентус се активизира и в 78-ата минута Ди Мария отново обстрелва вратата на домакините от дистанция, но Патрисио изби силния му удар с една ръка в корнер.

"Биаконерите" отново нямаха късмет в 81-ата минута, когато за трети път гредата ги спря да стигнат до попадение. Ди Мария центрира от ъглов удар, а на първа греда голмайстора Манчини можеше да се превърне в антигерой, след като насочи с глава топката към собствената си врата, но за негово щастие тя се отклони от десния странчен стълб на Патрисио. Последва напрежение в наказателното поле на Рома, на два пъти удари на Киеза бяха блокирани, но в крайна сметка всичко завърши с топка в ръцете на вратаря.  

В последната минута от редовното време на срещата на терена се появи Мойс Кийн, който замени Хеан Куадрадо, но след само по-малко от минута нападателят беше изгонен с директен червен картон още за първото си действие заради удар без топка срещу Рик Карсдорп.

В добавеното време Ювентус натисна в търсене на изравняването и имаше един последен шанс да постигне това в последните секунди, когато Данило отправи опасен удар пред наказателното поле, но Патрисио спаси.


FT ⚽ | РОМА – ЮВЕНТУС  1:0

1:0 Джанлука Манчини 53'

Червен картон: Мойс Кийн (Ювентус) 90'

Серия А, 25-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

РОМА (3-4-2-1)1. Руи Патрисио - 23. Джанлука Манчини ⚽, 6. Крис Смолинг, 3. Рожер Ибанйес - 59. Никола Залевски, 4. Браян Кристанте ж.к., 8. Неманя Матич ж.к., 37. Леонардо Спинацола ж.к. - 25. Джорджиньо Вайналдум, 7. Лоренцо Пелегрини (к) - 21. Пауло Дибала

Резерви: 63. Пиетро Боер (вр), 99. Миле Свилар (вр), 14. Диего Йоренте, 19. Зеки Челик, 24. Мараш Кумбула, 1. Рик Карсдорп, 20. Мади Камара, 52. Едоардо Бове, 62. Кристиан Волпато, 9. Тами Ейбрахам, 11. Андреа Белоти, 92. Стефан Ел Шаарауи 

Старши треньор: Жозе Моуриньо

ЮВЕНТУС (3-5-1-1)1. Войчех Шчесни - 12. Алекс Сандро, 3. Бремер, 6. Данило (к) - 17. Филип Костич ж.к., 25. Адриен Рабио, 6. Мануел Локатели ж.к., 44. Николо Фаджоли ,11. Хуан Куадрадо - 22. Анхел Ди Мария - 9. Душан Влахович

Резерви: 23. Карло Пинсолио (вр), 36. Матиа Перин (вр), 4. Федерико Гати, 19. Леонардо Бонучи, 24. Даниеле Ругани, 20. Фабио Мирети, 10. Пол Погба, 30. Матиас Суле, 32. Леандро Паредес, 45. Енцо Баранечеа, 7. Федерико Киеза, 18. Мойс Кийн, 43. Самюел Илинг Жуниор

Старши треньор: Масимилиано Алегри


Главен съдия: Фабио Мареска, Италия

Стадион: „Стадио Олимпико“, Рим, Италия