Рома победи много трудно Верона с 3:1 на „Марк Антонио Бентегоди“ в двубой от 12-ия кръг на италианската Серия А. В герой за „вълците“ се превърна младокът Кристиан Волпато, който влезе от скамейката, отбеляза втория гол за своите и подаде за третия на друга резерва - Стефан Ел Шаарави. Преди отличителното представяне на Волпато Павел Давидович бе дал аванс на „джалоблу“, а Николо Дзаниоло бе изравнил. Впоследствие и двамата споменати напуснаха терена – полякът с червен картон заради фал срещу Дзаниоло, а италианският национал заради контузия в началото на второто полувреме.

С успеха Рома събра 25 точки и се намести на четвърто място в таблицата, оставяйки Лацио и Интер съответно пети и шести с по 24 пункта. За „джалоросите“ предстои много интензивна седмица, в която първо срещат Лудогорец в ключов мач, явяващ се директна елиминация в групите на Лига Европа. В неделя пък римският гранд се изправя и срещу Лацио в „Дерби дела Капитале“.

Gulliver/GettyImages
47 снимки

Първата 100-процентова голова възможност се откри пред „вълците“ в 19-ата минута. Ейбрахам получи прекрасен пас, но от чиста позиция намери десния страничен стълб, след като вече бе преодолял Лоренцо Монтипо.

Пропускът на англичанина бе наказан само 8 минути по-късно. Тогава Павел Давидович се възползва от удар превърнал се в пас в наказателното поле и с удар в долния десен ъгъл откри.

Едва няколко минути след попадението си полякът направи ужасяващ фал срещу Николо Дзаниоло и след преглеждане с ВАР бе изгонен. Италианският национал имаше известни проблеми след грубата проява на Давидович, но стисна зъби и продължи.

Именно Дзаниоло изравни за „джалоросите“. Камара се пребори с халф на „джалоблу“ и отне, а оттам подаде на Ейбрахам, който за втори път намери гредата. При добавката Дзаниоло вкара на опразнената врата за 1:1.

На почивката Жозе Моуриньо вкара в игра Стефан Ел Шаарави в опит за преследване на трите точки. Проблемите за Специалния обаче дойдоха в 53-ата минута, когато Николо Дзаниоло за пореден път бе съборен, но не последва фал. Самият играч даде веднага знак за смяна. Преди ротацията, в две последователни атаки на римляните, се случиха огледални единоборства с участието на италианеца, а при едно от тях Исак Хиен се строполи с цялата си тежест върху левичаря. Не след дълго Моуриньо извади Дзаниоло, а на негово място влезе Андреа Белоти. Смяната всъщност бе двойна, тъй като и Волпато замени Залевски.

В 82-ата минута Пелегрини опита удар директно от фал, но Монтипо се намеси решаващо. Малко след това Матич надскочи всички и стреля с глава, уцелвайки за трети път някоя от гредите на веронци.

Две минути преди края отново Матич бе главно действащо лице, но усилията му се отплатиха с асистенция. Сърбинът се пребори с двама противници на левия фланг и отправи пас към границата на наказателното поле. Там топката от движение засече Кристиан Волпато с левия си крак, давайки аванс за римския гранд.

Във втората минута на добавеното време Стефан Ел Шаарави реши спора. Малкия фараон получи пас на скорост от героя Волпато, копна топката технично над Монтипо и след като преодоля стража, прати кълбото във вратата.