Всички 10 мача от 17-ия кръг в Серия А са поместени в съботната програма. Ювентус продължава да поваля без особени трудности крепост след крепост по пътя към "Осмата" поред титла в Италия. 

За "бианконерите" остана един последен бастион за завземане през есента на сезон 2018/2019 г. - Рома. Момчетата на Масимилиано Алегри се справиха с всички други големи конкуренти, записвайки 15 победи и 1 равенство от началото на кампанията.

За претендентите Наполи и Интер едва ли остава друго освен проява на търпение и изчакване на грешки - ще има ли такива?

Личната борба на Милан за себеутвърждаване в Серия А продължава, а всеки мач е "последен тест" за легендата Дженаро Гатузо.

Ето какво ни предлага програмата на 17-ия кръг в шампионата на Апенините:

Милан - Фиорентина

Един от най-интересните мачове от деня ще бъде на „Сан Сиро“. Милан и Фиорентина са с едва един успех от последните си пет мача, като и двата тима изпитват неимоверни трудности да задържат високо ниво за продължителен период от време.

След отпадането от Лига Европа, за Дженаро Гатузо стана тягостно на скамейката на „росонерите“. Той обаче продължава да стои гордо на своя пост и да задържа тима на 4-ото място в шампионата. В последните си два мача в Серия А миланистите записаха две нулеви равенства – с Торино и Болоня. В миналия кръг пък Фиорентина надделя над Емполи (3:1), като по този начин прекъсна серията си от 8 мача без успех.

Отсъстващите в Милан са в изобилие. Аут са травмираните Иван Стринич, Матиа Калдара, Лукас Билиа, Джакомо Бонавентура, Франк Кесие и Тимуйе Бакайоко. Очаква се по-непознати имена като Хосе Маури и Андреа Бертолачи да започнат в халфовата линия. По крилата ще действат Чауханоглуу и Сусо, а напред – Кутроне и Игуиан, в схема 4-4-2.

Хакан Чалханоглу

източник: Gulliver/Getty Images

Стефано Пиоли няма грижи с проблемни състезатели. След наказания се завръщат Никола Миленкович и Джордан Варету. В средата на терена трябва да бъдат Жерсон, Варету и Бенаси, а тройката в нападение ще е съставена от Киеза, Симеоне и Миралас.

Милан е спечелил три от последните си пет двубоя с Фиорентина.

Срещата между Милан и Фиорентина е в събота (22 декември) от 16:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Киево и Интер

Интер остана с празни с ръце в голямото дерби с Ювентус (0:1) преди две седмици, което секна ентусиазма на „нерадзурите“. Тимът все пак се освежи с успех над Удинезе (1:0) в последния кръг. Въпреки че остава на 14 точки от върха, Интер продължава да таи надежда в себе си за голямата цел.

Киево все още заема последната позиция в шампионата, и ако не друго – отборът поне спря да губи, записвайки цели 5 равенства в последни 5 кръга. „Летящите магаренца“ все още нямат успех в шампионата (единственият в Серия А) и са със 7 равенства и 9 загуби.

Иван Радованович е наказан за Киево, докато Фабрицио Качаторе и Жоел Оби са под въпрос за срещата. Доменико Ди Карло ще заложи на схема 4-3-1-2, като в предни позиции ще оперират Бирса, Степински и Пелисиер.

Интер Удинезе

източник: Gulliver/GettyImages

Миранда (контузен) и Асамоа (наказан) пропускат двубоя за Интер. За Далберт и Матиас Весино ще се умува до последно. Пред защитата отново ще бъдат Брозович и Борха Валеро, а напред – Политано и Перишич по двата фланга. Жоал Марио и Мауро Икарди ще водят атаката, разположение един зад друг.

В последните си три двубоя Интер постига 3 победи над днешния съперник (голова разлика 10:2).

Срещата между Киево и Интер е в събота (22 декември) от 19:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Ювентус – Рома

В най-интересния мач от кръга дебатът може да бъде само един – това ли е денят за първата голяма грешна стъпка на лидера Ювентус? „Бианконерите“ са без загуба от началото на шампионата, нареждайки 15 победи и 1 равенство до този момент.

Хегемонията на Ювентус изглежда, че няма да бъде спряна и през този сезон, с оглед на успехите на тима над всичките им преки конкуренти - Наполи, 3:1, Интер, 1:0, Милан, 2:0.

Ювентус Интер

източник: Gulliver/GettyImages

Единственият по-сериозен съперник, с който Юве все още не се е срещал, е Рома. „Вълците“ изпитват неимоверни трудности през този сезон, като имат едва два успеха в последните си 6 мача (общо 6 победи, 6 равенства и 4 загуби). Посредствените резултати на полуфиналиста от Шампионската лига през миналия сезон до голям степен могат да бъдат отдадени на големия брой контузени, които има тимът. 

Столичани обаче никога не трябва да бъдат отписвани от големите мачове.

Еузебио Ди Франческо отново няма да може да разчита на Ел Шаарауи, Даниеле Де Роси и Лоренцо Пелегрини. Един Джеко пропусна последните двубои на Рома, като вероятността да остане извън състава и сега не е малка. Все пак се очаква босненецът да поведе атаката на своите, подкрепян от задни позиции от младите Юндер, Заниоло и Клуйверт. Н‘Зонзи и Кристанте ще действат пред защитата, съставена от Флоренци, Фацио, Манолас и Коларов.

За „Старата госпожа“ аут са Хуан Куадрадо, Андреа Бардзали и Жоао Кансело. Родриго Бентанкур се завръща след травма, което ще му позволи да застане редом до Матюиди и Пянич в средата на терена.  

Дибала, Бернардески и Дъглас Коста отново са на 100-процента за своя тим. Единствен аржентинецът обаче се очаква да намери място сред триото в атака – заедно с Роналдо и Манджукич.

Ювентус има 80 победи на Рома в Серия А, което е рекорд по успехи на „вълците“ спрямо всеки друг от останалите тимове в шампионата.

Торино Ювентус

източник: БГНЕС

Срещата между Ювентус и Рома е в събота (22 декември) от 21:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

Срещата между Лацио и Каляри е в събота (22 декември) от 13:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 3.

В други срещи от кръга:

Емполи - Сампдория

Дженоа - Аталанта

Удинезе - Фрозиноне

Наполи - СПАЛ

Сасуоло - Торино

Парма - Болоня