Отборът на Рома е изправен пред поредните важни предизвикателства. Утре „вълците“ гостуват на Гент в среща реванш от 1/16финалите на турнира Лига Европа. „Римляните“ имат минимална преднина от 1:0. Преди ответния двубой на белгийска земя. В двубоя през уикенда срещу Лече Рома показа проблясъци, но това не е достатъчно да заличи лошите резултати. Думите на старши-треньора паоло Фонсека, със сигурност подразниха някои фенове на Рома. Припомняме, че португалецът заяви, че ако отборът не се класира за шампионската лига, това няма да бъде провал.

Амбициите и целите преди началото на този сезон бяха точно такива, Рома да се завърне сред най-добрите. Фонсека е харесван от много хора, заради офанзивния стил на игра, атакуващия и агресивен футбол, който изповядва, но срещу него има и сериозно недоволство заради слабите резултати напоследък, и възможността за втора поредна година римският гранд да остане извън най-комерсиалния футболен турнир на стария континент. Изгледите пред клуба не са оптимистични, защото отборът на Аталанта, който е пряк конкурент на Рома за топ 4 играе фантастичен футбол, и трупа все повече самочувствие. Рома загуби и двата мача от Аталанта, „бергамаските“ са много близо до класиране на четвъртфинал в шампионска лига, дори и на треньорския пост, Гасперини изглежда като доста по-добра опция от Фонсека. Португалецът дойде в Рим през лятото с много обещания, и силни думи. Факт е, че Фонсека имаше своите добри периоди, особено, когато Рома успя да се справи С Милан и Наполи.

Проблемите започнаха от началото на 2020 година, като се натрупаха поредица от слаби резултати. Това вкара огромно напрежение в отбора, а според много медии в Италия спортният директор Джанлука Петраки, със сигурност напуска „Олимпико“ след края на сезона. Другото, което много натъжава тифозите на Рома е, че за пореден сезон тимът е много далеч от титлата в Серия А, а за сметка на това виждаме какво прави вечният съперник Лацио. Почти сигурно е, че много скоро Рома ще има нов собственик, и ще бъде интересно да видим как ще се развият процесите там. Новите собственици обещават  солидни финансови средства за трансфери, и връщане на отбора, сред най-добрите в Италия и Европа.

Припомняме, че не толкова отдавна през сезон 2017/2018, Рома бе полуфиналист в шампионската лига. „Джалоросите са длъжни да играят мач за мач в Лига Европа, и да достигнат колкото се може по-далеч в турнира. Отстраняването на Гент изглежда задължително, а гостуването на Каляри в неделя също трябва да бъде спечелено. Все пак се чуват мнения и призиви най-вече на фенове, Рома да хвърли всичко в Лига Европа, и да опита да спечели турнира. Конкуренцията в турнира обаче е жестока, с тимове като Манчестър Юнайтед, Арсенал, Севиля, и много други. 

Паоло Фонсека нарече годината за Рома нулева, и сподели, че проектът пред клуба е дългосрочен, но  ще бъде любопитно да разберем, ако тимът от „вечният град“ не се класира за следващото издание на Шампионската Лига, дали португалецът няма да бъде освободен. Заслужава си да се отбележи, и истинската подкрепа, която получава клубът в този труден момент. Тифозите са на „Олимпико“ и създават страхотна атмосфера във всеки домакински двубой. Не остана много време до края на кампанията 2019/2020. Рома показа срещу Лече, че опитва да се  завърне на правия път, а Един Джеко за пореден път показа колко е важен за Рома. Тимът ясно показа, че няма да се предаде, и ще гони максимално добро представяне до края на сезона. А има ли сили Рома да се завърне отново сред най-силните в Европа, отговорът на този въпрос ще получим много скоро. 

Автор: Дидо Калинков