Изключителен мач на Андрей Гълъбинов спомогна на Специя да поднесе изненадата в осминафиналите за Купата на Италия. Българинът се разписа за 1:0 и подаде за втори гол за успеха с 4:2 на Специя над Рома на „Олимпико”. Срещата се реши след продължения, след като вторият гол на Сапонара бе заличен от попадения на Лоренцо Пелегрини и Хенрих Мхитарян. Още на старта на продълженията пък двама футболисти на „джалоросите” поеха към съблекалнята за червени картони – Джакомо Манчини и Пау Лопес. Това улесни още повече Специя и с два гола на Верде и още един на Сапонара тимът продължи към 1/4-фаза от надпреварата.

28 снимки

Вратарят на Рома Пау Лопес хвана ъгъла, но това не бе достатъчно. Както е известно, Гълъбинов вкара първите три гола през този сезон за Специя и получи контузия срещу Милан в третия кръг на местния шампионат.

Голът на българина даде още повече самочувствие на родния футболист и неговите съотборници, които в 15-ата минута вече водеха с два гола срещу "вълците". Този път Гълъбинов даде асистенция на Сапонара, след като се възползва от отнета от Дейола топка в половината на римския тим.

Победителят в сблъсъка се излъчва в един мач, което накара играчите от италианската столица да вдигнат оборотите. Така след няколко пропуска в 43-ата минута Пелегрини намали от дузпа.

През втората част Гълъбинов продължи със силните си изяви, но треньорът на гостите прецени да замени българина в 68-ата минута, а на негово място влезе младият нападател Роберто Пиколи. В този момент тимът на Специя извърши три промени в своя състав.

Пет минути по-късно пък Рома съумя да изравни, а автор на гола бе Хенрих Мхитарян. Срещата приключи при този резултат и логично последваха продължения. Те стартираха ужасяващо за домакините, след като в рамките на няколко секунди те останаха с 9 човека. За втори жълт картон бе изгонен Джакомо Манчини в 92-ата, а заради нарушение, като последен в отбраната на "джалоросите", към съблекалните пое и стражът Пау Лопес.

Така се стигна до 107-ата минута, когато Верде изведе повторно Специя напред, а минута преди края на продълженията Сапонара заби втория си гол и на практика оформи крайния резултат в италианската столица, а Специя вече е на 1/4-финалите от надпреварата.

РОМА - СПЕЦИЯ 2:4 (осминафинал за Купата на Италия)

0:1 Гълъбинов (6-дузпа)

0:2 Сапонара (15)

1:2 Пелегрини (43-дузпа)

2:2 Мхитарян (73)

2:3 Верде (107)

2:4 Сапонара (119)