Франческо Тоти се оттегля от ролята си на директор в Рома като по този начин слага край на 30-годишния си престой в клуба.

Световният шампион от 2006 прекара цялата си професионална кариера при "джалоросите", а веднага след като през юли 2017 сложи край на състезателната си кариера, започна работа в клуба като директор.

Отношенията му с президента Джеймс Палота се влошиха, а през миналата седмица американецът обяви, че е предложил на Тоти да бъде технически директор.

Разривът между двамата започна с освобождаването на треньора Еузебио Ди Франческо през март, когато и спортният директор Мончи напусна в знак на солидарност. Поредният удар по Тоти пък бе фактът, че договорът на другата легенда Даниеле Де Роси не бе подновен.

"Оттеглям се като ръководител на Рома", заяви Тоти на пресконференция. "Надявах се, че този ден никога няма да дойде, но вместо това този грозен и тежък ден пристигна."

"Практически никога не получих шанса да работя върху техническата част. Преди всичко трябва да е Рома. Трябва да има любов за Рома. Президенти се менят, треньори се менят, играчи се менят, цветовете не. Това решение не е по моя вина."

"Те знаеха желанието ми да дам много на този отбор, но не го искаха. Те ме оставиха извън всичко това."

Тоти се присъедини към школата на Рома през 1989 година като през 1993 прави дебют за мъжете като 16-годишен. Оттам насетне следват 307 гола в 785 мача, титлата в Серия А през 2001 и две Купи на Италия. Той има и 58 мача за националния отбор на Италия.