Освен интригуващият сблъсък между Ювентус и Наполи, седмият кръг на Серия А предлага и още един особено любопитен сблъсък. Става дума за дербито между Рома и Лацио, което е по-късно днес от 16:00 часа.  

Това е наелектризиращ сблъсък, който всеки обичащ играта фен трябва да посети поне веднъж в живота си. Голямото съперничеството между двата гранда на Рим има корени още през 1927 г., когато привърженикът на Лацио – Джорджио Вакаро, се противопоставя на обединение на три тима в столицата. Благодарение на Вакаро Лацио остава единственият римски отбор, който не участва в това обединение Роман, Алба-Ауда и Фортитуидо, което създава Рома – мечтаният отбор на диктатора Бенито Мусолини.

Лацио от своя страна е създаден през 1900 г. от група италиански офицери от армията – „Società Podistica Lazio“. Първото римско дерби се състои между Лацио и Витрус, който тогава е смятан за най-големия враг на лациалите. 

Феновете на Лацио винаги са се числили към хората от средна класа от Париоли, северно предградие на Рим. Географията играе важна роля в определянето на това съперничество. Когато Рома е създаден през 1927 г., отборът се ситуира в центъра на града, където работи и живее работническата класа на Вечния град. 

Така Рома става отборът на работещите хора, докато Лацио – на заможните буржоа и „снобари“. 

При създаването на Лацио, Вакаро въвежда за герб и емблема на клуба орела като символ на армията, докато митът за създаването на Рим – откърмянето на Ромул и Рем от вълчица през 8 в. преди новата ера, е взет като мотив от тима на Рома. 

Първото официално дерби между Рома и Лацио се състои на 8 декември 1929 г. Въпреки че това се случва едва 2 години след създаването на „римските вълци“, те са подкрепяни от повече от 15 хил. души по време на двубоя, който те печелят с 1:0. Любопитното е, че много от феновете на Лацио не присъстват на срещата поради страх от поведението на хората от работническата класа.

Това съперничество се слави по света като едно от най-враждебните. Образът се изгражда най-вече през 60-те години, когато започва организирането на ултрас групите и непрестанните сблъсъци между тях. По време на дербито през 1979 г. фен на Лацио е прострелян с газов пистолет от 18-годишен привърженик на Рома. През 1998 г. пък феновете на лациалите издигат расистки плакат, който гласи „Аушвиц е вашият град, а пещите – вашите домове“.

В годините е имало стотици ранени по време на схватки между феновете на двата тима, като по непотвърдени информации се смята, че съперничеството е предизвикало смъртта на десетки тифози.

„Derby Della Capitale“ със сигурност обаче носи чара на един от най-яростните и харизматични мачове в световния футбол. 

До момента Рома и Лацио са играли един срещу друг 148 пъти в Серия А – 53 за Рома, 37 победи за Лацио при 58 равенство. Общият брой на мачовете между двата тима във всички турнири пък са 186 – 70 победи за Рома на 52 за Лацио. Головете също за повече за „джалоросите“ – 234 на 187.