Отборът на Рома победи Манчестър Юнайтед с резултат 3:2 в мач-реванш от 1/2-финалите на Лига Европа, но въпреки това отпада след 5:8 общ резултат от двата мача. В 39-ата Единсон Кавани откри, а в 57-ата минута Един Джеко изравни. След точно час игра Брайън Кристанте донесе пълния обрат за "вълците". В 68-ата Кавани изравни, но в 83-ата минута резервата Никола Залевски донесе почетния успех за домакините. 

Gulliver/GettyImages
70 снимки

Сблъсъкът предложи изключително много динамика, положения и голове. "Вълците" стартираха силно, но гостите взеха първи аванс до почивката. Началото на втората част домакините направиха пълен обрат, а вратарят на "червените дяволи" Давид Де Хеа направи няколко невероятни намеси, с които опази вратата си от нови голове. Малко след това англичаните изравниха, но в крайна сметка Рома стигна до победата с гол към края на двубоя. Двата отбора удариха и по една греда в хода на двубоя. 

На финал обаче ще играе тимът на Оле Гунар Соклскяер, който ще срещне испанския Виляреал. "Жълтата" подводница елиминира английския Арсенал след 2:1 в Испания и 0:0 в Лонднон. Финалът на турнира е на 26 май в Гданск, Полша.  

ВСИЧКО ЗА ЛИГА ЕВРОПА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Домакините започнаха по-силно двубоя и имаха шанс да излязат напред в резултата още в четвъртата минута, когато пропуснаха две отлични положения. Първо Джанлука Манчини изскочи сам срещу Давид Де Хеа, който спаси удара на италианеца. Веднага след това Рожер Ибанйес не успя да се възползва от разбъркването пред вратата на Де Хеа и топката беше изчистена, а след центрирането от корнер Хенрих Мхитарян стреля неточно с глава. Арменецът беше оставен съвсем сам на далечната греда, но не успя да отбележи във вратата на бившия си отбор.

Само три минути след това капитанът на „вълците“ Лоренцо Пелегрини получ топката в наказателното поле след чудесно разгърната атака за домакините и шутира, но прати топката покрай вратата.

Малко след това Рик Карсдорп отне топката в близост до вратата ва гостите, но пасът му към Един Джеко беше пресечен.

В 14-ата минута Педро също пробва удар, след като преди това добре се пребори за топката, но над напречната греда.

Малко след това, в 18-ата минута, Аарън Уан-Бисака влезе изключително грубо в краката на Бруно Перес, но съдията му вдигна само жълт картон.

В 20-ата минута дойде и най-чистата ситуация за Ман Юнайтед дотук в двубоя. Отново защитата на Рома се представи доста слабо, като изпусна Единсон Кавани, който технично прехвърли Антонио Миранте, но топката се отби от напречната греда и излезе в аут.

„Червените дяволи“ получиха нова възможност да открият резултата в 26-ата минута. Тогава отново Кавани се оказа на стрелкова позиция отдясно в наказателното поле, но Миранте показа белстящ рефлекс и изби силния удар на уругваеца в ъглов удар.

След половин час игра се наложи да бъде извършена принудителна смяна в тима на домакините. Крис Смолинг напусна с контузия и бе заменен от Ебрима Дарбое.

Рома отново имаше шанс за гол в 34-ата минута, когато Пелегрини пое добре топката и шутира, но Де Хеа спаси. Две минути по-късно и удар с глава на Джанлука Манчини бе уловен от испанския страж на гостите.   

В 39-ата обаче Манчестър Юнайтед излезе напред в резулатата. Фред изведе Кавани зад защитата на "вълците" и при третия си опит от началото на мача уругваецът намери вратата на Миранте с много силен удар - 0:1.

Три минути след това Мхитарян опита да отбележи с удар от малък ъгъл, но Де Хеа спаси с една ръка.  

В добавеното време на първото полуреме гостите бяха много близо до второ попадение. Кавани успя да комбинира технично с Бруно Фернандеш и португалецът опта да намери далечния ъгъл, но топката прелетя близо до гредата.

За началото на втората част в игра за „червените дяволи“ се появиха Алекс Телес и Брандън Улиямс, които замениха Люк Шоу и Аарън Уан-Бисака.

В минутите до 60-ата „вълците“ се разиграха и успяха да отбележат два, но и направиха три-четири грандиозни пропуска, с които можеха да върнат интригата в двубоя.

Първо, в 57-ата минута топката бе центрирана отляво и стигна до Педро, който върна я върна към Джеко, а босненецът се разписа с глава на празна врата за 1:1.

Домакините стигнаха до пълния обрат след само три минути, когато удар без подготовка на  Кристанте се оказа във вратата на Де Хеа за втори път – 2:1.

В 62-ата минута испанският страж на гостите направи чудесно двойно спасяване след удари на Джеко и Педро. 60 секунди след това Мхитарян също опита да се разпише, но ударът му се отби от краката на Де Хеа и се разходи по голлинията, но не пожела да влезе, а след това защитник на „червените дяволи“ изчисти.    

Гостите опитаха да се отърсят от шока и в 64-ата минута удар на Бруно Фернандеш бе спасен от Миранте. Две минути след това Мейсън Грийнууд стреля в аут от добра позиция след пас на Бруно.

В 68-ата минута обаче „червените дяволи“ изравниха, след като едно подаване на португалеца намери Кавани, който с глава не остави шансове на Миранте за 2:2.

Малко след това уругваецът и Рак Карсдорп си размениха реплики и получи жълт картон.

Атаките на Рома отново се завърнаха, като в 74-ата минута удар с глава на Мхитарян се отби от напречната греда, а две минути по-късно Джеко шутира неточно с глава. 

"Джалоросите" отново излязоха напред в резултата в 83-ата минута, когато се разписа младокът Никола Залевски, който се появи като резерва. 19-годишният поляк получи от Давде Сантон и шутира от въздуха, топката се отби от играч на Ман Юнайтед и влетя във вратата на Де Хеа за 3:2.  

До края на двубоя така и нямаше време за повече обрати и Рома напуска Лига Европа с победа. Ман Юнайтед пък ще срещне Виляреал в битката за трофея.


FT | РОМА – МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 3:2 (ОБЩ РЕЗУЛТАТ - 5:8)

0:1 Единсон Кавани 39' 

1:1 Eдин Джеко 57'

2:1 Брайън Кристанте 60'

2:2 Единсон Кавани 60'

3:2 Никола Залевски 83'

Лига Европа, ½-финал, мач-реванш, резултат от първия мач – 2:6

Жълти картони: Аарън Уан-Бисака (Манчестър Юнайтед) 18', Фред (Манчестър Юнайтед) 58', Единсон Кавани (Манчестър Юнайтед) 72'; Рик Карсдорп (Рома) 72', Брайън Кристанте (Рома) 84; Брандън Уилямс (Манчестър Юнайтед) 90+2'

Стартови състави на двата отбора:

РОМА (4-2-3-1): 83. Антонио Миранте - 2. Рик Карсдорп, 6. Крис Смолинг, 3. Рожер Ибанйес, 33. Бруно Перес - 4. Брайън Кристанте, 23. Джанлука Манчини - 11. Педро, 7. Лоренцо Пелегрини (к), 77. Хенрих Мхитарян - 9. Един Джеко 

Старши треньор: Пауло Фонсека

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД (4-2-3-1): 1. Давид Де Хеа - 23. Люк Шоу, 5. Хари Магуайър (к), 3. Ерик Баи, 29. Аарън Уан-Бисака - 17. Фред, 34. Дони ван де Беек - 6. Пол Погба, 18. Бруно Фернандеш, 11. Мейсън Грийнууд - 7. Единсон Кавани 

Мениджър: Оле Гунар Солскяер


Главен съдия: Феликс Брих, Германия

Стадион: „Олимпико“, Рим, Италия