Отборът на Рома записа трудна победа над ХИК Хелзинки в мач от група С на Лига Европа. Тимът на Жозе Моуриньо се наложи с 2:1 и предвид загубата на Лудогорец от Бетис по-рано през деня, се изравни на втората позиция във временното класиране именно с отбора на разградчани.

Така сблъсъкът между Рома и Лудогорец след седмица в Рим ще даде отговор на въпроса кой ще завоюва второто място в крайното класиране и ще продължи участието си в Лига Европа през пролетта.

Завършилият на трета позиция също ще продължи с участието си в европейските клубни турнири, но в Лига на конференциите. Българският шампион все пак има леко психологическо предимство, тъй като ще запазят второто си място дори и при равенство, докато Рома ще търси задължителен успех. Припомняме, че първият мач между двата тима в Разград, завърши с победа 2:1 за Лудогорец.

BGNES
23 снимки

Мачът в Хелзинки започна с много добра ситуация за домакините, но Крис Смолинг действа решително след удар на Броун и изби в корнер. След центрирането от ъгловия удар Хосконен успя да стеля с глава, но Руи Патрисио показа добър рефлекс и успя да избие, а след това и да улови топката.

В първите минути на срещата футболистите на Жозе Моуриньо определено изпитваха известни трудности на изкуствения терен на стадиона в Хелзинки. Домакините бяха тези, които владееха повече топката и гледаха по-често към противниковата врата.

Едва в 13-ата минута гостите пробваха нещо интересно в предни позиции, като Ел Шараауи реши да стреля от дистанция, но ударът му бе блокиран.

В 20-ата минута Рома стигна до страхотна възможност за гол. След центриране от ъглов удар Кристанте стреля глава, но топката срещна напречната греда. Последва разбъркване на голлинията и нов удар в десния страничен стълб, след което реферът отсъди фал в нападение.

В средата на първото полувреме Джанлука Манчини получи жълт картон, който го извади от сблъсъка с Лудогорец след седмица в Рим.

Тами Ейбрахам стигна до много добра ситуация след самостоятелна акция в наказателното поле на домакините, но ударът му по диагонала бе спасен от вратаря на ХИК.

В 28-ата минута Рома реализира гол чрез Кристанте, който се разписа с глава след центриране от корнер, но попадението бе отменено след преглед на ситуацията с ВАР. На повторенията ясно се видя, че при удара на Кристанте, негов съотборник e в положение на засада и пречи на вратаря да се намеси. В крайна сметка голът бе правилно отменен.

Четири минути преди края на първата част Роам все пак стигна до скъпоценния гол. Гостите получиха правото да изпълнят свободен удар в половината на домакините. Пелегрини застана зад топката и центрира перфектно в наказателното поле, където Тами Ейбрахам с глава успя да отклони топката в мрежата, за да реализира първия си гол в Лига Европа през сезона.

Втората част започна отлично за домакините, които се възползваха по най-добрия начин от първата си голова опасност след почивката. След добре организирана атака през центъра, Абубакари намери Хетемай в наказателното поле, той обработи топката и стреля технично в долния десен ъгъл на вратата на Руис Патрисио за 1:1.

Футболистите на Жозе Моуриньо обаче съумяха бързо да върнат преднината си в мача, но не и без доза късмет. Ел Шараауи получи отляво, нагласи топката на десния си крак и стреля силно към вратата. Арту Хосконен опита да подложи крак и да избие, но вместо това насочи коженото кълбо в собствената си мрежа. 

В 78-ата минута домакините стигнаха до уникален гол чрез Дейвид Браун. След центриране от корнер защитата на гостите изчисти топката, която попадна в Браун на близо 30 метра фронтално срещу вратата. Футболистът на домакините не се зачуди и миг и отправи страховит шут, който леко рикошира в Тами Ейбрахам и влетя под напречната греда. Футболистите на Рома протестираха бурно за нарушение на Абубакар срещу Кристанте, който получи удар в лицето педи топката да стигне до Браун. След преглед на ситуацията в ВАР, попадението на домакините бе отменено заради фал на Абубакар.

В крайна сметка Рома си тръгна от Хелзинки с трите точки, с което се изравни на втората позиция в групата с Лудогорец. Следващата седмица Рома посреща именно разградчани на "Олимпико", когато ще бъде решено второто място в крайното подреждане. 

FT ХИК – РОМА 1:2

0:1 Ейбрахам 41', 1:1 Хетемай 54, 1:2 Хосконен 62'

Стадион: „Хелзинки”

Рефер: Тиаго Мартинс, Португалия

ХИК: Хазар, Хосконен, Халме, Пелтола, Соири, Лингман, Ваананен, Хетемай, Браун, Хостика, Олусаня

Старши треньор: Тони Коскела

Рома: Руи Патрисио, Залевски, Манчини, Смолинг, Виня, Камара, Кристанте, Пелегрини, Волпато, Ейбрахам, Ел Шараауи

Старши треньор: Жозе Моуриньо