Отборът на Рома надви Аякс с 2:1 като гост в първи четвъртфинален мач от Лига Европа. Домакините поведоха в края на първата част с гол на Дави Клаасен, но през втората част "вълците" се вдигнаха и оформиха обрата чрез Лоренцо Пелегрини и Ибанес. В герой се превърна и стражът Пау Лопес, който отрази дузпа на Душан Тадиш и се отчете с няколко блестящи спасявания. 


Домакините опитаха да поемат инициативата от самото начало, но първата добра възможност бе на сметката на Рома. В 11-ата минута Един Джеко получи точен пас на границата на наказателното поле и стреля, но топката премина встрани от вратата. Малко след това Кристанте се отчете с още по-хубав удар, от далечна дистанция, но Схерпен се справи отлично. 

Още преди да е изминал половин час игра Леонардо Спинацола получи травма и бе заменен принудително от Рикардо Калафиори. 

В края на първата част "вълците" за пореден път през сезона допуснаха фрапантна дефанзивна грешка. Защитата на Рома изцяло проспа атаката на противника, чийто архитект бе Душан Тадич. Именно той плъзна топката към Клаасен, който отблизо отбеляза за 1:0. Секунди по-късно нидерландците можеха да се възползват от шока в съперниковия състав и дори да удвоят, но Лопес все пак улови. 

Gulliver/GettyImages
18 снимки


Малко след подновяването на играта Ибанез се опита да достигне до топката, но удари крака на съперника и подари дузпа на Аякс. Душан Тадич обаче се провали от бялата точка и авансът на нидерландците се запази. 

Четири минути по-късно обаче Лоренцо Пелегрини отбеляза от свободен удар, след като хитро промуши топката под отскочилата стена. 

В 69-ата минута Брайън Броби бе останал непокрит, но ударът му бе отразен от Пау Лопес. В самия край на мача Аякс се провали при ново статично положениe. След центриране от корнер Дави Клаасен надскочи всички и свали топката с глава, но кълбото се озова в Ибанес, който с безкомпромисно изпълнение донесе победата на "вълците".  

Така Рома успя да вземе добър аванс преди реванша в Италия. 


Аякс - Рома   КР 1:2
1:0 Дави Клаасен 40'
1:1 Лоренцо Пелегрини 47'
1:2 Ибанес 87'


СЪСТАВИТЕ: 

Аякс: 16. Схерпен, 15. Ренш, 2 Тимбер, 21. Мартинес, 31. Таяфико, 4. Веласкес, 6. Клаасен, 8. Гравенберх, 39. Антони, 10. Тадич, 7. Нереш 

Треньор: Ерик Тен Хаг

Рома: 13. Лопес, 23. Манчини, 4. Кристанте, 3. Ибанес, 33. Переш, 42. Диавара, 17. Верету, 37. Спинацола, 7. Пелегрини, 11. Педро, 9. Джеко 

Треньор: Пауло Фонсека

Съдия: С. Карасьов, Русия 
Стадион: "Йохан Кройф Арена", Амстердам