Рома спечели първи европейски трофей в своята история. „Вълците“ се наложиха срещу Фейенорд с 1:0 и изпратиха в делириум всички, които обичат тима от Вечния град. Зад тази купа обаче се крие много повече.

Жозе Моуриньо за пореден път показа огромната си класа, когато става дума за финали. Португалецът продължава да няма нито един загубен финал в своята треньорска кариера, а с този трофей той завинаги ще остане в сърцата на тифозите. Рома чака цели 31 години, за да получи нов шанс да се бори за европейска купа, но чакането за всички фенове си струваше. И макар че Лигата на конференциите бе сериозно подценявана още преди да е стартирала, турнирът се оказа изключително силен и редица тимове получиха възможност да се докажат.

От УЕФА със сигурност взеха правилното решение, въвеждайки нов европейски клубен турнир, който още повече да повиши интереса към най-великата игра. Освен зрителския интерес, много отбори получиха своя миг европейска слава, а сериозни постъпления влязоха в касите на много клубове. Само за триумфа си в третия по сила клубен турнир на Стария континент, Рома заработи около 20 000 000 евро - нещо, което изобщо не е за пренебрегване.

92 снимки

Привържениците тепърва ще се радват известно време, преди да погледнат към следващата кампания. Разбира се, всички, които обичат „джалоросите“ силно се надяват, че следващият европейски финал на тима няма да е след 31 години, а много по-рано. Някои дори вече изразиха сериозни апетити, още през следващия сезон да видят Рома на финал и в Лига Европа в Дъблин.

Макар че Жозе Моуриньо започна много трудно престоя си начело на римския гранд, бавно- бавно той успя да напипа верния път. След няколко трудни месеца на „Олимпико“, някои фенове си позволиха да изразят сериозно недоволство към Жозе и резултатите на Рома, но по-голямата част от тифозите застанаха до Специалния и в най-трудните моменти. Моуриньо, който безспорно е един от най-добрите в треньорската професия, успя да преобърне нещата в своя полза и да спечели всички на своя страна. Специалистът постоянно призоваваше за търпение към неговия отбор и ето, че търпението и упоритата работа накрая се отплатиха.

Нощта на 25 май, завинаги ще остане в сърцата на „вълците“, като една незабравима вечер, в която голяма част от Рим със сигурност не е спал.

Сега, целите на Рома стават още по-големи, като в Лига Европа, италианският представител ще има възможността да се изправи срещу още по-силни тимове. Разбира се, много зависи каква ще бъде лятната селекция в клуба, но Моуриньо и ръководството са пределно амбицирани Лигата на конференциите да е само началото на редица трофеи. Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед успя да създаде страхотна връзка с феновете и в момента се радва на тяхната истинска любов. Колкото и трудно да беше, Рома не се огъна и в най-трудните си мачове в Европа, а двубоите срещу Лестър бяха истински тест за психическата устойчивост на играчите. Дори, когато римляните загубиха с 1:6 гостуването си на Бодьо/Глимт, тогава сякаш много хора си помислиха, че Рома изпада в криза. Моуриньо обаче още тогава се закани, че ще обърне нещата в своя полза и виждаме, че той наистина го стори.

БГНЕС
14 снимки

Въпреки че бившият наставник на Челси и Реал Мадрид е обичан и мразен от мнозина, неговите успехи са безспорни, а трофеят от Лигата на конференциите остава исторически за него и Рома. Моуриньо е последният треньор, който спечели европейско отличие с италиански клуб. Това се случи през 2010 година, с Интер, а 12 години по-късно, отново Специалния има основна заслуга италианският тим да триумфира в европейските клубни турнири. Оттук нататък, всички фенове на Рома се надяват на още по-светли дни, а бъдещето наистина изглежда обещаващо.