Отборите на Лестър Сити и Рома не успяха да се победят и завършиха наравно при резултат 1:1 в първия ½-финален сблъсък между двата тима в турнира Лига на Конференциите. Капитанът на гостите Лоренцо Пелегрини откри в 15-ата, но Джанлука Манчини си отбеляза автогол в 67-ата минута и по този начин двата състава оставиха развръзката за реванша в Италия следващата седмица.

Gulliver/GettyImages
92 снимки

„Лисиците“ имаха преимущество през по-голямата част от двубоя, но се оказаха изоставащи в резултата. Те обаче натиснаха и съумяха да стигнат до изравняването. Към края на мача и двата отбора изпуснаха по една чудесна възможност да излязат с едни гърди напред преди ответния мач на „Олимпико“, който ще се играе следващия четвъртък от 22:00 часа в италианската столица.


Срещата започна със сериозен натиск от страна на домакините, които се настаниха в половината на Рома още от първата минута, като на няколко пъти опасни центрирания в наказателното поле на гостите можеха да доведат до ранно откриващо попадение.

При едно от тях, в четвъртата минута, Тимоти Кастан засече с глава центриране от ъглов удар на далечната греда, но топката премина покрай лявата греда на Руи Патрисио.

С изтичането на десетата минута "вълците" се посъбудиха и успяха да на свой ред да наложат натиск, но до по сериозни ситуации не се стигна.

Рома обаче шокира „лисиците“ с първата си опасна атака. В 15-ата минута Никола Залевски беше намерен отляво в половината на домакините, напредна с топка в крака и пусна чудесен извеждащ пас за капитана Лоренцо Пелегрини отляво в наказателното поле. Италианският национал я пое добре и отправи изстрел в близкия ъгъл, който мина между краката на вратаря Каспер Шмайхел и попадна във вратата му – 0:1.

Гостите продължиха с атаките, а мениджърът на Лестър Брендън Роджърс трябваше да направи принудителна промяна в 21-ата минута, когато Джеймс Джъстин замени контузилия се Тимоти Кастан.

В 29-ата минута Лестър беше близо до изравняването след грешка на Тами Ейбрахам. Нападателят сбърка при изнасянето на топката, което позволи веднага на Юри Тилемнс да отнеме и да комбинира с Дрюсбъри-Хол. Халфът пък изведе отляво в наказателното поле Адемола Лукман на чудесна позиция и последва негов изстрел, но в последния момент бе блокиран отлично от Крис Смолинг.  

Пет минути домакините отново имаха ситуация за попадение и пак Дрюсбъри-Хол проби отляво и върна топката на дъгата пред наказателното поле за Лукман, който шутира силно, но Патрисио спаси. 

"Лисиците" отново обаче наложиха натиск в тези минути и пет преди края на първата част Джеймс Мадисън пробва техничен изстрел пред наказателното поле, но над вратата. 

Второто полувреме стартира като първото - с натиск на Лестър. В 51-ата минута Лукман бе оставен непокрит след центриране от корнер и стреля с глава, но над вратата. 

"Лисиците" съумяха да изравнят в 67-ата минута след неспирни атаки. Появилият се като резерва Харви Барнс опита да комбинира със свой сътборник в наказателното поле, но се получи нещо като двойно подаване с Рожер Ибанйес и топката отново попадна в нападателя на Лестър. Той проби отляво в пеналтерията и центрира в малкото наказателното поле, където Лукман натисна Джанлука Манчини, а защитникът я прати в собствената си врата за 1:1. 

Домакините имаха шанс да стигнат до пълен обрат в 78-ата минута, когато Тиленс отне топката от Брайън Кристанте в опасна близост до наказателното поле на гостите. Последва подаване за друга резерва Келечи Ихеаначо, който стреля силно и технично пред пеналтерията, но Патрисио се намеси и изби в ъглов удар.

Две минути по-късно Рома обаче можеше да стигне до втори гол след чудесна работа на Ейбрахам. Нападателят стигна до топката в половината на Лестър, продължи към наказателното и запази чудесно отдясно вътре. Последва страхотен пас с пета за резервата Серджио Оливейра, който стреля силно в близкия ъгъл от малка дистанция до вратата, но Шмайхел показа чудесен рефлекс и изби над гредата в корнер.

До края на двубоя домакините отново потърсиха победно попадение, което обаче така и не падна. По този начин финалистът ще бъде определен след седмица, когато е реваншът в Италия.


FT | ЛЕСТЪР СИТИ – РОМА  1:1

0:1 Лоренцо Пелегрини (к) 15'

1:1 Джанлука Манчини (автогол) 67'

Лига на Конференциите,½-финал, първи мач

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕСТЪР СИТИ (4-3-3): 1. Каспер Шмайхел (к) - 21. Рикардо Перейра, 3. Уесли Фофана, 6. Джони Еванс, 27. Тимоти Кастан - 10. Джеймс Мадисън, 8. Юри Тилеманс, 22. Киърнан Дрюсбъри-Хол ж.к. - 11. Марк Олбрайтън, 9. Джейми Варди ж.к., 37. Адемола Лукман 

Мениджър: Брендън Рождърс

РОМА (3-5-2): 1. Руи Патрисио - 23. Джанлука Манчини, 6. Крис Смолинг, 3. Рожер Ибанйес - 59. Никола Залевски, 7. Лоренцо Пелегрини (к), 4. Брайън Кристанте, 77. Хенрик Мхитарян, 2. Рик Карсдорп - 9. Тами Ейбрахам ж.к., 22. Николо Дзаниоло ж.к.

Старши треньор: Жозе Моуриньо


Главен съдия: Карлос Дел Серо Гранде, Испания

Стадион: „Кинг Пауър Стейдиъм“, Лестър, Англия

Начало: 22:00 часа