Ливърлул ще спори с Реал Мадрид на финала на Шампионската лига в Киев на 26 май.

Мърсисайдци загубиха 2:4, но устояха с мъка при гостуването си на Рома в реванша. След 5:2 у дома си и общо 7:6 англичаните излязоха победители от тази атрактивна двойка, предложила изключително нападателен футбол и в двете срещи.

Това бе първата загуба за мърсисайдци в тазгодишното издание на Шампионската лига.

Римляните не бяха забравили, че от минус три съумяха да елиминират не кой да е, а Барса в четвъртфиналите и атакуваха ва банк от първата до последната минута. Те обаче се изложиха и на свирепите контри на Мане, Салах и Фирмино, затова допуснаха и два гола във вратата си.

Но накрая биха поне в реванша, макар и с недостатъчното 4:2.

А и бяха ощетени в две ситуации – една несъществуваща, но отсъдена засада, след което Джеко бе повален в пеналта, а и явна такава за игра с ръка.


Рома - Ливърпул 4:2

Още в 9-ата минута при контра на Ливърпул Фирмино намери Садио Мане и той откри за Ливърпул.

Нелеп автогол на Милнър Джеймс обаче бързо изравни резултата. Топката се удари в гърба му, изстреляна от съотборникът му Ловрен.

В 26-ата минута Жоржиньо Вайналдум с глава се възползва от грешка в защитата на Рома и отбеляза първия си гол на чужд терен за Ливърпул - 1:2.

В 51-ата минута отбитата от вратаря на Кариус топка попадна у Един Джеко и той изравни резултата - 2:2.

В 86-ата минута далечен удар на Наинголан намери първо десния стълб, а сетне и мрежата на Ливърпул - 3:2 за Рома.

Двадесет секунди преди края бе отсъдена дузпа за игра с ръка на Клаван и Наинголан я реализира - 4:2.


Мача следихме на живо в Gong.bg

Двубоят в Рим започна с очакван натиск на Рома, а Ливърпул предложи по-прибрана игра.

В 6-ата минута Флоренци отправи първия опасен изстрел към английската врата, но топката премина на сантиметри встрани от нея.

Още при първата си опасна контра в 9-ата минута обаче бързоногите играчи на Ливърпул стигнаха до гол. Фирмино изведе отляво Садио Мане и той наказа грешката в италианската отбрана - 0:1.

В 14-ата минута Салах от нелоша позиция стреля, но право в ръцете на вратаря Алисон.

В 15-ата обаче слабата по принцип защита на Ливърпул отново се "прояви" в своя стил. Ловрен изрита топката в гърба на Джеймс Милнър и топката влетя във вратата на англичаните - автогол и 1:1.

В 25-ата минута Робертсън нахлу отляво, пусна към Мане, но Алисон успя с крак да избие топката в корнер.

В 26-ата минута обаче Жоржиньо Вайналдум се възползва от грешка в защитата на Рома и с глава изпрати топката в мрежата на италианците за 1:2. Римляните не бяха допускали гол като домакини в Шампионската лига този сезон, но това се промени след попаденията на англичаните.

В 35-ата минута след удар на Ел Шаарауи и рикошет топката намери гредата на ливърпулската врата. Топката се отклони от крака на Милнър, който бе на косъм от втори автогол.

В 40-ата минута Ел Шаарауи падна в пеналта на Ливърпул, но реферът от Словения Дамир Скомина го прикани да се изправи.

В 45-ата минута при фаул встрани на границата на пеналта на Ливърпул Пелегрини изпрати топката почти в тъч.

Рома поднови играта с нов напън за голове, а на италианския тим в този момент бяха нужни четири, за да вкара мача в продължения.

В 49-ата минута страничният флаг за засада на Един Джеко, а той бе на една линия с последния защитник. В сетния миг Лорис Кариус го повали в пеналта и това трябваше да бъде дузпа за Рома, ако преди това не бе отсъден погрешен офсайд.

В 51-ата минута Рома върна един гол и изравни - 2:2. Топката бе избита от Лорис Кариус в неговите крака и босненецът не сбърка. Сега на Рома бяха необходими три безответни гола за продълженията.

В 55-ата минута след рикошет отблизо при пробив на Салах топката се удари от ръката на Наинголан, но решението да няма дузпа за гостите бе правилно.

В 56-ата след центриране от фаул на Коларов Джеко стреля с глава на далечната греда, но изпрати топката  аут.

В 60-ата минута след дълга топка към Ченгиз Юндер той успя да чукне топката, но Кариус закова топката на голлинията на вратата на Ливърпул.

Невъобразимо меле настана в 63-ата минута пред вратата на Ливърпул.  Топката срещна ръката на играча на Ливърпул Алеександър-Арнолд, но нямаше сигнал за дузпа в полза на домакините.

В 66-ата минута отново на два пъти Рома бе съвсем близо до гола, Джеко се измъкна, не е в засада, но не намери вратата на гостите.

Рома започна да напъва жестоко и всяка римска атака вещаеше нов гол.

В 69-ата минута вратарят на Рома Алисон прояви великолепна реакция и отрази удар отблизо удар на Фирмино.

И двата отбора започнаха да изтощават батериите си около четвърт час преди края на мача.

В 78-ата минута Патрик Шик обстрелва вратата на Ливърпул, а топката мина малко встрани от вратата.

След корнер в 79-ата минута Джеко пробва и труден диагонален удар от воле, но топката излезе в аут.

В 80-ата минута пак босненецът бе близо до нов гол, но Кариус все пак успя да отклони топката.

После Алисон влезе в много рискован двубой извън наказателното си поле с Мо Салах, но успя да го спечели.

В 86-ата минута далечен удар на Наинголан намери първо десния стълб, а сетне и мрежата на Ливърпул - 3:2 за Рома.

В последните секунди бе отсъдена дузпа за Рома за игра с ръка на Клаван и Наинголан я реализира за крайното 4:2. Но с общо резултат 7:6 на финала се класира Ливърпул в невероятния двоен полуфинален сблъсък с 13 попадения.

----------------------------------------------------------------

РОМА - ЛИВЪРПУЛ 4:2

0:1 Садио Мане 9, 1:1 Джеймс Милнър 15-автогол, 1:2 Жоржиньо Ванайлдум 26, 2:2 Един Джеко 51, 3:2 Раджа Наинголан 86, 4:2 Раджа Наинголан 90+3-дузпа

РОМА /4-3-3/: 1 Алисон Бекер, 4 Наинголан, 7 Пелегрини /Юндер/, 9 Джеко, 11 Коларов, 14 Шик, 16 Де Роси к. /Гоналон/, 20 Фасио, 24 Флоренци, 44 Манолас, 92 Ел Шаарауи /Антонучи/ /Резерви: 28 Скорупски, 5 Жуан Жезус, 17 Ченгиз Юндер, 21 Гоналон, 25 Бруно Перес, 30 Жерсон, 48 Антонучи/ Старши треньор – Еузебио ди Франческо

ЛИВЪРПУЛ /4-3-3/: 1 Кариус, 4 Ван Дайк, 5 Вайналдум, 6 Ловрен, 7 Милнър, 9 Фирмино /Соланке/, 11 Салах, 14 Хендерсън /к./, 19 Мане /Клаван/ , 26 Робертсън, 66 Александър-Арнолд /Клайн/ /Резерви: 22 Миньоле, 2 Клайн, 17 Клаван, 18 Морено, 28 Ингс, 29 Соланке, 58 Уудбърн/ Старши треньор – Юрген Клоп