Доскорошният нападател на Рома Патрик Шик опита да обясни причините, поради които престоят му в римския гранд се определя като провал. Според чешкия национал напрежението върху него е било твърде голямо и често го е карало да се чувства „като в капан”.

Нападателят пристигна на „Олимпико”, след като негов трансфер от Сампдория в Ювентус се провали заради дребни кардиологични проблеми, открити при медицинските прегледи. Сега той ще изкара сезон 2019/2020 под наем в РБ Лайпциг, който заплати за това удоволствие 3,5 милиона евро. Германският тим има и опцията да откупи играча срещу доплащане от 29 милиона.

„В нито един миг не се чувствах щастлив в Рим, затова мисля, че предприех правилната крачка”, каза 23-годишният Чех.

„Имах нужда от смяна на обстановката. Не бяхме сигурни до последния момент дали този трансфер ще се случи. Затова бях готов да премина в Лайпциг, но се бях подготвил и в случай, че остана. Тогава щях да се боря за мястото си в Рома.”

„Един Джеко ми каза, че да отида в Лайпциг би бил добър ход, защото той е играл в Германия. Взех всичко под внимание – от техния игрови стил до позицията им в класирането, а също и участието им в Шампионската лига.”

„Четох и много неща за техния треньор – Юлиан Нагелсман – и че той играе футбол, какъвто аз ценя. Освен това ми казаха, че е много земен човек.”

„Промяната ще е сериозна, защото Рома играеше доста бавен тип футбол, затова ни беше трудно да пробием организирана защита. Ще е различно в Лайпциг, тъй като техният футбол е бърз и агресивен.”

„Не бих казал, че избягах от Рома, но определено имах нужда от промяна и това е правилният ход за моята кариера. Трудно ми е да кажа защо нещата не се получиха, но имаше много фактори. Стартът на едно ново приключение без предсезонна подготовка е винаги труден, после дойдоха контузиите, големите очаквания, които – за съжаление – не оправдах в пълна степен. Като прибавим и напрежението, под което бях поставен, всичко това ме накара да се чувствам като в капан”, завърши Шик.