Три големи българки - олимпийски шампионки по гребане, оставиха автографи и послания върху Лодката на приятелството – официалния символ на започващото в Пловдив световно първенство по гребане за мъже и жени. Румяна Нейкова, Светла Оцетова и Стоянка Груйчева бяха първите, които се разписаха на Лодката на приятелството, върху която послания за България и Пловдив ще оставят всички шампиони от световното първенство и очакваните важни гости.

С чувство за хумор златната Руми Нейкова пожела успех на състезателите: „Ако има попътен вятър, рекорди ще падат. И моят, може би. Затова – успех и насрещен вятър“, написа с усмивка Руми.

Гребният канал в Пловдив е абсолютно готов за започващото в неделя световно първенство за мъже и жени. Това обяви техническият делегат на шампионата и член на ФИСА Майк Танер по време на официалната пресконференция за шампионата, проведена край гребния канала. Официални гости на събитието, освен г-н Танер и олимпийските ни шампионки, бяха още председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков, зам. кметът на Пловдив Георги Титюков и председателят на организационния комитет на световното първенство Иван Попов. 

„Организацията е страхотна. Каналът е най-голямото предимство на Пловдив, една специална база, която осигурява невероятни условия на всички състезатели. От страна на ФИСА очакваме прекрасно първенство в България тази година”, заяви Майк Танер. А след това написа върху Лодката на приятелството: „Поздравления, Пловдив. Пожелавам на всички успешно световно първенство.“

„Това, че са осигурени възможно най-добрите условия за състезателите и равностойни коридори за всички по време на гонките, изтъкна като огромно предимство на гребната база в Пловдив и олимпийската шампионка в гребането и член на Техническия комитет на ФИСА Светла Оцетова. „Смея да кажа, че условията при нас са най-добрите, които могат да бъдат предоставени в целия свят”, допълни Оцетова.

„Вчера цяла България стана свидетел на тържествата по случай Деня на съединението в Пловдив. Вярвам, че и световното първенство ще бъде отразено подобаващо -  и то не само у нас. Има заявки за сигнал и излъчване от над 80 държави, така че хора от целия свят ще могат да научат за България и Пловдив. Събитието е с огромни размери – имаме 3800 акредитирани, от които близо 1000 състезатели. В последните години община Пловдив и организационният комитет натрупаха доста опит и съм сигурен, че в края на гребния шампионат ще се поздравим с отлично проведено състезание. Издигаме имиджа на Пловдив и България пред всички чуждестранни и български гости”, заяви зам. кметът на града домакин Георги Титюков. 

А след това написа своето пожелание върху Лодката на приятелството: „Попътен вятър и смело по стъпките на Оцетова, Груйчева и Нейкова.“

„След 19 години!“ С този надпис върху лодката шефът на организационния комитет Иван Попов описа мечтата на Пловдив да вземе световно първенство по гребане за мъже и жени. „Точно толкова измина от първата кандидатура до сбъдването на тази наша мечта“, заяви Иван Попов.

Иван Попов благодари на всички, които помагат в организацията – министерството на младежта и спорта, община Пловдив и българската федерация.

„Всяка година общината добавя нещо ново към гребния канал и той става все по-добър. В бъдеще ни предстои да започнем и изграждането на помощен канал и на тази база ние ще имаме най-прекрасното съоръжение в цял свят и всичко ще бъде завършено. Така че се надяваме условията у нас да са още по-добри след време. Пожелаваме успех на нашите състезатели на световното първенство”, каза президентът на федерацията Свилен Нейков, който допълни, че очаква у нас да валят световни рекорди, ако има попътен вятър.

Олимпийската шампионка Румяна Нейкова, която е и спортен директор на федерацията, говори за българското участие в шампионата на планетата.

„За съжаление участието ни ще е малко скромно, но все пак имаме своите надежди и очаквания. Те са свързани най-вече с двойката скул, която беше сформирана дни преди началото на първенството в Пловдив – Кристиан Василев и Борис Йотов. Това са двамата ни най-добри състезатели. Направихме я, за да пробваме възможностите на българска лодка в тази дисциплина за покриване на квота за Олимпийски игри в Токио през 2020 г. Освен тях в Пловдив ще се състезава Лазар Пенев на скиф лека категория и двойката без кърмчия Станимир Халаджов и Рангел Кацарски“, каза Руми Нейкова.   Олимпийската ни шампионка разкри, че малко завижда на състезателите, които ще гребат пред родна публика на голямо първенство, тъй като тя никога не е имала възможност да го направи по време на цялата си знаменита кариера.

Организаторите очакват по време на шампионата в Пловдив по трибуните да има 2500 души всеки ден, като вече има заявен огромен интерес от чужбина. Българските зрители ще могат да наблюдават гонките на гребната база със свободен вход. За тях има и малка изненада – предвидена е специална гурме зона, в която ще има български вина и специалитети за дегустация.

Зам.кметът на Пловдив Георги Титюков обяви, че проектът за допълнителния гребен канал е почти готов, като фирмата-изпълнител има нужда от още около 2 месеца, за да го завърши напълно. Общината пък ще трябва да отчужди един последен имот, преди да започне строителството, но разговорите вече са в напреднала фаза. „Смея да кажа, че ако не другата, то най-късно през 2020 г. ще има втори гребен канал”, заяви Георги Титюков.

На 15 септември на гребната база ще пристигне президентът на МОК Томас Бах. Именно той ще направи символичната първа копка на втория канал на базата в Пловдив.

Световното първенство в Пловдив ще бъде официално открито днес, 8 септември, в 18,30 часа с церемония в Античния театър в Града под тепетата. Състезанията започват от 9 септември.