Министър Кралев отпусна средства за ремонтирането на националната база за художествена гимнастика “Раковски” в София, съобщи официалната страница на БФХГ във Фейсбук.

Ще бъде подменен изцяло подът, ще се оправят всички проблеми по стените на залата, коридорите, помощните помещения, които не са ремонтирани от 2003 година.

За 15 години амортизацията на пода е много голяма, образувани са дупки, които носят голяма опасност за контузии. Вследствие на валежите през годините е паднала мазилка, има огромни дупки по тавана. По коридорите има малки пукнатини, които трябва да бъдат оправени.

При построяването на залата преди 15 години са конструирани помещения за съблекални, масаж, лекарски кабинети, треньорски стаи и възстановителен център, които са крайно непрактично направени и голяма част от тях са напълно неизползваеми, а националните ни отбори имат нужда от тях. Преди две години е направен покривът, за да не тече, но други ремонти досега не са правени. Ремонтът предвижда и реконструкция на възстановителния център и освежаване на стаите, в които спят състезателките от провинцията. 

БФХГ благодари за светкавичната реакция на министър Кралев и вярва, че залата ще се превърне в уютен дом на националния отбор. Разбира се, най-важният проблем за подготовката остава разширяването на базата, защото на тези три килима, с които разполага, националният ни отбор няма как да проведе подготовката си. Ансамбълът има нужда от два килима, индивидуалното също от два, а ансамбъл девойки и индивидуално девойки, които следващата година ще имат Световно и Европейско първенство, също имат нужда от самостоятелни килими. 

При срещата си с премиера Бойко Борисов по време на Световното първенство в София, Илиана Раева го е запознала с проблема и г-н Борисов е проявил разбиране. БФХГ и всички гимнастички и треньори от националните отбори вярват, че най-успешният спорт през последните години в България ще получи така нужната подкрепа от правителството.

Докато тече ремонтът в зала “Раковски”, индивидуално-жени се готвят в зала “Фестивална”, ансамбъл-жени се готви в малката зала на “Арена Армеец”, ансамбъл-девойки се готви в зала “Славия”, а индивидуално-девойки - в залата на клуб Левски-Илиана.