Световната и европейска шампионка по кану-каян Станилир Стаменова даде интервю за "На кафе", в което говори за финансовите проблеми, които среща в своята подготовка, за липсата на екип около себе си и за разликите с големите сили в женския кану-каяк.

"Добре съм, вчера по обяд се качих на Белмекен. Все още се нанасям в обстановката", сподели Стаменова.

"Попаднах си на мястото в кануто и бързо дойдоха постиженията. Всяко едно постижение е успех, разбира се. Това, което излиза от България е направено с много труд, с много желание. Когато успяваш да зарадваш близките си, е безценно."

В края на миналата година Станилия призова чрез своя профил във Фейсбук българският бизнес да подпомогне подготовката ѝ, а в замяна да получи реклама чрез нейните постижения. Как върви в момента подготовката и какви затруднения среща Стаменова?

"Не мога да кажа, че съм изключително затруднена за подготовката си. На база на постиженията си от предните ми години имам финансиране от Министерството, което покрива основните нужди на спортиста. Въпросът е оттук нататък, zа да гониш европейски и световни титли, са нужни много неща. Този пост беше апел към бизнеса, да помогнат и да са съпричастни, аз да ги рекламирам по големи първенства."

"12 месеца почти в годината съм в лагерна обстановка. Това са хотели, пансион, храна, хранителни добавки. Около 1000 лева са ми нужни само за хранителните добавки на месец. За едно такова качество на подготовката, за да достигнеш големи цели. Другите отбори работят с психолози, масажисти, диетолози. Аз тук в момента съм сама. Имаме един треньор за девойките и за мен. Прецених, че в Белмекен мога да се справя сама."

"Аз съм една все още в България жена. Квалификацията ми в момента, мога да работя и сама и прецених, че е по-добре треньорът ми да е в Кърджали с девойките, за да не изпускат лагери."

"Повечето от конкурентките ми са от държави, в които женското кану е много добре развито. От 7 години е световна дисциплина, още преди това 30-40 години има държави, които развиват женското кану. В България не беше съществувала тази дисциплина. От 7 години държави като Беларус, Украйна, Канада развиват изключително много тази дисциплина. Има голяма конкуренция докато при нас съм сама. Едва миналата година треньорите тук започнаха да обръщат внимание на женското кану. Ако бяхме започнали от по-рано, за Олимпиадата можеше да се подготви момиче, с които да направя двойка. За достигане на толкова високо ниво, не виждам как може да стане, честно казано."

"Например английският олимпийски отбор идваха в Пловдив да се подготвят по един месец лятото. За 4-5 състезатели идваха по 15 души, които са във всяка една дистанция, засичат времето на всеки 50 метра, имат снимачни апарати и всякакви неща. С тях са масажисти, диетолози, лекари..."

"На Белмекен в момента е по-хубаво отколкото в София. Долу беше -10 градуса, а горе 1 градус със слънчице, прекрасно време. Качвам се на поход за първа тренировка. От 7,30 сутринта до 9,30 вечерта ми е разграфен денят. Спя и се храня по режим. Тренирам триразово."

"Надявам се, след като слезем от Белмекен да сме направили всичко възможно да сме организирали лагер на топло място. Зимата тази година ще е по-дълга и трябва да търсим топло място, където да развивам качествата си."

А каква е състезателната програма на Стаменова за 2017: "Тази година предстоят изключително Европейско първенство в Пловдив, което е много голяма мотивация за мен. Три световни купи преди това, започват от май месец в Португалия, следва купа в Унгария и в Белград. Европейското е средата на юли и завършвам в края на август със Световно в Чехия."