Мъж в инвалидна количка изминава по 70 км всеки ден, за да отиде на тренировка по гребане. От хоби и рехабилитация, спортът се е превърнал в начин на живот за Илиян Младенов и той вече гледа към върховете в дисциплината - Световното първенство, предава NOVA.

Илиян е прикован към инвалидна количка след тежко падане, когато чупи два от прешлените на гръбнака си. Любовта към водата и спорта открива преди четири години. „Първото ми влизане във вода беше през 2015 г. Като всяко начало, и това беше трудно”, споделя Илиян.

Първата му тренировка е специална. Негов треньор е олимпийската шампионка Румяна Нейкова. 

Влизането на Илиян във водата се оказва изключително съдбоносно, но не само за него. „Точно тогава имах колебание да се откажа от треньорската работа, защото отговорността е много голяма. Тогава срещнах Илиян. Винаги усмихнат и много позитивен. Накара ме да не се отказвам и вътрешно в себе си приех идеята, че трябва да остана", казва треньорът по гребане Милена Георгиева.

Въпреки тежката си съдба, Илиян не е загубил борбения си дух. „Тренирам шест дни в седмицата, от понеделник до събота, неделя е почивен ден. През седмицата идвам след работа, а съботата рано сутрин. Минавам ежедневно 70 км на отиване и връщане, за да дойда да тренирам” разказва той.

Допълнително препятствие за него и треньорите му са условията, в които са принудени да работят на гребната база на Панчаревското езеро. 

Въпреки това, Илиян и екипът му продължават подготовката за най-важното състезание през сезона - Световното първенство по академично гребане, което е и последен шанс за Илиян да вземе квота за Параолимпиадата в Токио.

„Надявам се да представя достойно България, но не залагам големи надежди, защото не тренирам така усилено, както другите топ състезатели. Аз съчетавам спорта с работа и рехабилитация и ми е малко натоварено”, споделя Илиян.

Още по темата гледайте във видеото.