За втора поредна година любителите на колоезденето ще могат да се докоснат до емоциите на най-голямата вело надпревара в света – Тур дьо Франс. Така нареченият „Етап България“ ще се проведе на 28 юли в живописния район на западните Родопи, а център на събитията отново ще бъде Велинград.

Вековната традиция на обиколката на Франция беше пренесена на българските географски ширини за първи път през миналото лято, като сред участниците в състезанието, което има изцяло аматьорски характер, се включи и единственият български колоездач, участник в Обиколката на Италия – Николай Михайлов.

Всеки един любител на колоезденето иска по някакъв начин да се докосне до Тур дьо Франс. Както знаем, това е най-известното колоездачно състезание в света“, сподели колоездачът за NOVA.

Михайлов е на мнение, че подобен тип състезания носят добавена стойност за българското колоездене.

Както видяхме, миналото година се включиха доста аматьори. И любители, които просто искаха да финишират, да стартират, да усетят тръпката от състезанието. Това е целта, нали? Добре е да мотивираме хората да спортуват“, каза още Михайлов.

Много хора биха избрали нашето състезание, защото е уникално по рода си за България. Още повече, че ние даваме възможност да стартират от 18 години до 80. Имаме доста възрастови категории, които награждаваме в нашето състезание. Най-емблематичната фигура, която беше миналото година, беше Дявола Диди. Той присъства на всички етапи в Тур дьо Франс“, каза Даниел Дуков, организатор на българския етап на надпреварата.