Пролетните класики отминаха, а с това идва ред и на първата голяма обиколка за сезона, а именно Джиро Д'Италия. Борбата за розовата фланелка ще стартира на 4-и май, а колоната ще финишира в Рим на 26-и май, след като измине общата дистанция от малко над 3400 километра. Основният въпрос преди старта на Обиколката на Италия е един – има ли кой да спре Тадей Погачар?

Първо обаче ще разгледаме какво предлагат организаторите като трасе на 107-то издание на Джирото. Разбира се, както традицията повелява в големите обиколки – предстоят 21 етапа с два почивни дни. Състезанието няма никак лек старт със спринтьорски етапи, първият ден хълмист терен чака колоната, а още във втория етап те ще финишират на изкачване. Само пет етапа в тазгодишното Джиро приключват на изкачване, като освен това има и два индивидуални часовника – седми и четиринадесети етап, като първият е със сериозната дължина от 40,6 километра, а във втория дистанцията е 31,2 километра. И двата ще изиграят ключова роля в определянето на големия победител.

Другите етапи, за които трябва много да са внимава са осми, петнайсти, както и серията от последователните шестнайсти и седемнайсти етап, а ако генералното класиране все още не е оформено и двайстия етап може да се окаже решителен. В последния ден преди парадния етап в Рим, ще се премине на два пъти „Monte Grappa” - изкачване с дължина от 18 километра със среден наклон от 8% и максимален 14%. Фактор обаче е, че няма да се завърши на върха на едно от преминаванията, но те са събрани в последните 100 километра, като последните 30 са спускане. За „кралски етап“ спорът е между 15 и 17, като първият от тях е цели 222 километра, а колоездачите ще преминат повече от 5400 метра денивелация. Има пет изкачвания, като последните две реално са серия, а преди тях се преминава митичното Мортироло. В 17 етап пък също има пет изкачвания, като още от старта колоната тръгва нагоре по първото препятствие. В 159 километра са събрани 4200 метра денивелация.

Разбира се, кой ще бъде „кралски етап“ ще определени поведението на колоната и тяхното каране в отделните дни.

Малко повече информация за етапите:

Джиро Д"Италия

Претендентите за генерално класиране:

Тук отново се връщаме на въпроса има ли кой да спре Тадей Погачар. Словенецът влиза като абсолютен фаворит в надпреварата, след като в Джирото липсват някои от най-големите имена като Йонас Вингегор, Ремко Евенепул и миналогодишния победител Примож Роглич. Дори победителят от 2022-а година Джай Хиндли и този от 2021-а Еган Бернал ще се фокусират върху участие в Тур дьо Франс. Единственият предишен победител от Обиколката на Италия, който ще вземе участие и в тазгодишното издание, е Найро Кинтана. Колумбиецът спечели Джирото през 2014-а година. Все пак ветеранът не е сред големите кандидати за добро представяне в генералното класиране.

Джиро Д"Италия

С такава цел на старта в Италия ще са Герайнт Томас, Бен О'Конър, Даниел Мартинес, Ромен Барде, Киан Уитдебрукс и други. Внимание трябва да се обърне на Анотнио Тибери от „Bahrain – Victorious”, който ще си партнира с Дамиано Карузо. Интересното е, че „BORA” разчита само на Дани Мартинес, докато Александър Власов, Емануел Бухман, Джай Хиндли и Примож Роглич пропускат Обиколката на Италия. На пръв поглед от немския тим можеха да хвърлят повече сили в спечелването на Джирото, но очевидно голямата цел е Тура. Тимен Аренсман може да е скритият коз на „INEOS”, ако 37-годишният Томас не направи мечтаната обиколка.

„Quickstep” пък ще разчитат на етапни победи, като освен Ремко, обиколката пропуска и Микел Ланда. Маури Ванзевенант може да се пробва за генерално класиране, но по-скоро белгиецът ще търси етапни изяви от откъсвания. Жулиан Алафилип също е в състава, опитвайки се да се върне към най-добрите си дни. Любопитно е и как ще се представят Алексей Луценко и Хуан Педро Лопес и в каква точна роля ще бъдат те. Връщаме се отново на Тадей Погачар, който има едва 10 състезателни дни от началото на сезона, а вече срещу името си има 6 победи. Той спечели Страде-Бианки, четири етапа в Обиколката на Каталуния (както и генералното класиране), плюс успеха в Лиеж-Бастон-Лиеж през април. 25-годишният словенец дебютира в Обиколка на Италия, но зад гърба си той вече има две победи в Тур дьо Франс.

Кои са спринтьорите?

Спринтьорите са добре представени с Тим Мерлие, Кейдън Гроувс, Фабио Якобсен, Джонатан Милан, Алберто Дайнезе, Олав Кой и Кейлъб Юън са част от спринтьорите, които ще спорят за етапни победи и цикламеното трико. Фернандо Гавирия и Фил Баухас също са сред стартиращите спринтьори. И други хора с добър спринт могат да се включат в борбата и събирането на точки, като Биниам Гърмай.